МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТКРИХА ПРОГРАМАТА „ОБУЧЕНИЕ ЗА ИТ КАРИЕРА“

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТКРИХА ПРОГРАМАТА „ОБУЧЕНИЕ ЗА ИТ КАРИЕРА“

Стартът на новата Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ бе даден днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет. Целта на проекта, разработен от Министерство на образованието и науката в партньорство с ИТ бизнеса, е да разшири базата от специалисти със софтуерни умения. 930 десетокласници ще имат възможност да получат допълнително професионална квалификация „Приложен програмист“. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време в пет регионални центъра в страната. Изпитите по всяка дисциплина ще са унифицирани, а за три години учениците ще покрият 900 учебни часа.

„Повече ученици в компютърни специалности означава повече дигитални създатели. Софтуерният бранш задържа младите хора у нас, а младите са тези, които ще програмират кода на обществото“, каза в приветствието си министър Красимир Вълчев. Той допълни, че проектът е пример за успешно партньорство между държавата и бизнеса.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел заяви, че държавата е мостът между търсешите и предлагащите реализация. По думите й програмата е прекрасен пример как България дава своя принос към Европа и Европейската седмица на професионалните умения. „ИТ технологиите са бъдещето. Учениците виждат цифровизацията като възможност, а не като заплаха. В бъдеще 90 % от работните места ще изискват дигитални умения“, каза Габриел. Тя обяви, че стартира нова европейска програма „Цифрова възможност“, която е насочена към студенти извън сферата на технологиите, които ще правят софтуерни стажове.

По думите на Мария Габриел с този тип сътрудничество между училището, университета и бизнес пазара на труда може да имаме подготвени специалисти, при това които владеят новите цифрови технологии. Тя отбеляза, че в момента само 37% от активната работна сила в Европа притежава дигитални умения. „Новите технологии вече не са само за ИТ специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на учене, работа, живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България и поздравление за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите“, заяви комисар Габриел.

Снимка БГНЕС

Споделете

GoTop