МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ИНВЕСТИЦИИ В УЧИТЕЛИ И ИНОВАЦИИ ОТ УЧИТЕЛИТЕ СА ФОРМУЛАТА ЗА ПРОМЯНА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ИНВЕСТИЦИИ В УЧИТЕЛИ И ИНОВАЦИИ ОТ УЧИТЕЛИТЕ СА ФОРМУЛАТА ЗА ПРОМЯНА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Формулата за промяна в образователната система е „Инвестиции в учители и иновации от учителите“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред участниците в кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“ под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. По думите му обучението на учители, които преподават „Компютърно моделиране“ в трети клас, ще продължи в рамките на проект „Образование за утрешния ден“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и по други програми за квалификация на национално и училищно ниво. Всяка промяна в образователната система започва от обучението на учителите, заяви министърът.

Министър Красимир Вълчев обяви, че по проекта за 105 млн. лева по ОП „НОИР“ ще има обучения за ученици и за учители, които преподават чрез информационни технологии и ще създават дигитални уроци. Процедурата ще обхване всички 1949 общообразователни училища. По този проект децата ще се учат да програмират в извънкласни занимания още от първи клас. Чрез цифровизирането на образованието учителите променят живота на децата, дават им още един хоризонт, подчерта еврокомисарят Мария Габриел. Тя също посочи, че е добре дигиталното образование да започне в най-ранна възраст.

Предвижда се и създаване на модерна образователна платформа, достъпна за всички учители, които ще могат да я използват в клас и да преподават по различен начин. Новите методи на преподаване, новите учебни програми и начини на оценяване в условията на дигитализация, според министъра, ще доведат до по-добри резултати. Информационните технологии променят начина, по който децата учат, отбеляза Красимир Вълчев. Затова използването им води до повишаване на резултатите в обучението. Помага и на онези деца, за които съществува риск да отпаднат от образователната система.

В момента 1100 училища имат Wі-Fі. Очаква се следващата седмица да бъдат отпуснати 7 млн. лева за други 700, а до началото на следващата година ще има мрежа и в останалите 600, каза министърът.

По време на форума, в който участваха учители от 43 училища в цялата страна, бяха обсъдени успешни практики и предизвикателства при въвеждането на дигиталното образование.

Споделете

GoTop