МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: НАЙ-ВАЖНИ ЩЕ СА ЗНАНИЯТА, УМЕНИЯТА И КОМПЕТЕНТНОСТИТЕ, КОИТО ДАВА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: НАЙ-ВАЖНИ ЩЕ СА ЗНАНИЯТА, УМЕНИЯТА И КОМПЕТЕНТНОСТИТЕ, КОИТО ДАВА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Важно да имате повече партньорства, да се свържете в европейски университетски мрежи. През следващите десетилетия всяко едно висше училище ще бъде малко, ако е само, на фона на един международен глобализиращ се пазар на висшето образование. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към студентите и преподавателите в Икономическия университет във Варна при откриването на академичната учебна година. Той отбеляза, че новото образователно пространство означава общи дипломи, общи правила и стандарти за качество. С финансови инструменти МОН ще насърчава свързването в европейски мрежи. През следващите години голяма част от студентите по няколко пъти ще си сменят не само работните места, но и професиите, заяви министър Вълчев. По думите му ще се променят и задачите на висшето образование – да се формират умения за учене през целия живот. Той отбеляза, че дипломите за висше образование ще дават все по-малко конкурентно предимство, а ще бъдат важни знанията, уменията и компетентностите. Във всеки един материален квадратен сантиметър около нас, създаден от човека, е проникнало образованието, което сме получили в училище и в университета. Като общество трябва да заложим на образованието, затова и казахме колко важни са учителите, заяви министърът. Той поздрави ръководството на университета за добрата репутация на висшето училище, а на студентите пожела да получат добро образование, за да са щастливи. По думите му този университет, който чества 100 години, има голям принос за страната, за хората във Варна и региона.

Министър Вълчев присъства и на откриването на зали за симулационно обучение във Факултета по дентална медицина в Медицинския университет. Студентите ще се подготвят на 50 модерни симулатора. Ние сме се доверили на Медицинския университет във Варна, който много бързо се утвърди като център за дентално обучение. Университетът е напълно конкурентен, с много добра база, каза министър Вълчев.

Статутът на училището по компютърно моделиране и компютърни системи бе обсъден в Техническия университет, където то се намира. Според министъра е възможно първоначално учебното заведение да функционира към Министерството на образованието в партньорство с ТУ-Варна и с Икономическия университет. Много е важно да имаме достатъчно специалисти в областта на компютърното програмиране и на дигиталната креативност. Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдещето, развитието на информационните технологии, коментира Красимир Вълчев.

Споделете

GoTop