МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

„Образованието е най-важният разговор за бъдещето“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес дискусия, посветена на предизвикателствата пред образованието. По време на дискусията в Софийския университет бе представен доклад за световното развитие, изготвен от Световната банка.

„Оптимист съм за бъдещето на образованието в България, защото се правят важни крачки напред – законодателни промени, допълнителни ресурси от бюджета, увеличение на учителските заплати и приобщаване към системата на голям брой деца“, заяви директорът на сектор „Образование“ в Световната банка Хайме Сааведра.

Той посочи три основни момента, на които трябва да заложи всяка национална образователна политика – добри учебни програми, отлични учители и адекватно управление. По думите му учителите трябва да знаят, че е много важно учениците да бъдат научени както на базовите общообразователни знания, така и на умения и способности да мислят и работят в екип, да бъдат креативни.

Според Красимир Вълчев докладът е полезен, защото напътства и провокира институциите. Той отбеляза, че Министерството на образованието и науката го използва при формирането на политиките си.

„Наша основна цел е да научим децата на ключовите компетентности на 21 век, да инвестираме в тях от най-ранна детска възраст, да ги изградим като творци и мислещи личности“, допълни още министърът.

Споделете

GoTop