МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ОБЕДИНЯВА И НИ ДАВА НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ОБЕДИНЯВА И НИ ДАВА НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

„Първият учебен ден е специален, защото чувстваме надеждата за бъдещето, свързано с децата и с образованието. Свързваме го с вярата и доверието в учителя и училището. Затова образованието е това, което ни обединява“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес учебната година в столичното 120 Основно училище „Г. С. Раковски“.
Той призова родителите да възпитават децата си в уважение към учителите, защото преподавателите са партньори в процеса на образование и създаване на достойни граждани. “На учителите разчитаме като родители и като общество. Няма друга професионална общност, на която толкова да разчитаме”, подчерта Вълчев. Министърът пожела на учениците да сбъднат мечтите си чрез образованието като инвестират в него знания и усилия. Да почувстват, че училището и учителите са им дали най-ценното умение за живота – това да учат. На най-малките – първокласниците, пред които четенето, писането и разбирането ще отворят нов свят, министърът пожела успешна учебна година и на добър час.

Във видинското СУ „Цар Симеон Велики“ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова откри новата учебна година. Тя заяви пред учениците и учителите, че в днешно време не е важно само какво знаеш, а дали можеш да го покажеш. „Пред Вас е път, по който се върви с много амбиция и отговорност. Училището изгражда характери и личности“, добави Михайлова. Тя подари на училището плакет с най-ценните символи – буквите от българската азбука. По-късно заместник-министърът откри годината и в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ във Видин. Пред учениците тя подчерта, че промяната в себе си и света започва с образованието.

Заместник-министър Деница Сачева благодари при откриването в 22 СУ „Г.С. Раковски“ в София на учителите за всеотдайността и търпението, с което учат децата, и им пожела здраве и вдъхновение. „Учениците не трябва да забравят, че знанието превръща обстоятелствата във възможности. Училищата са умалени отражения на обществото ни. Ако искаме да живеем в по-хармоничен и сигурен свят, там трябва да сеем любопитство към въпросите, страст към изследването за намирането на точните отговори, разбиране на другите и на себе си“, обясни Сачева.

На откриването на новата учебна година на Националната гимназия за древни езици и култури заместник-министър Петър Николов пожела на учениците да станат част от силната общност на училището, да взимат добрите примери от учителите си и да бъдат смирени, защото ще получат историческо познание, каквото липсва в съвременния свят.

По време на тържеството на Националната природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ заместник-министър Карина Ангелиева заяви, че профилираната подготовка в училище трябва да се обвърже с висшето образование и науката. Тя посочи, че възпитаниците на училището ще имат „приключенска година“ в света на науките. „Бъдете иновативни и със самочувствие. Вашите учители имат задачата от ползватели на дигитално съдържание и образование да станете създатели на това съдържание“, каза тя и призова учениците да се възползват от възможностите да работят с преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Споделете

GoTop