МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБЩИНИТЕ СА ОСНОВЕН ПАРТНЬОР ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБЩИНИТЕ СА ОСНОВЕН ПАРТНЬОР ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Сътрудничеството между образователните институции и общините е изключително важно, за да се реши проблема с оставащите извън училище деца. Около това мнение се обединиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов по време на националното съвещание с началниците на регионалните управления на образованието (РУО) в Арбанаси.

Голямото предизвикателство през тази учебна година е да обхванем всички деца в образователната система, заяви министър Красимир Вълчев. Той посочи, че механизмът за обхват, който стартира с работата на над 1000 екипа, ще бъде доразвит, за да действа постоянно и да работи устойчиво за записването, но и оставането на учениците по-дълго в системата.

Една от новостите през тази учебна година е облекчаването на административната тежест за учителите в наредбата за приобщаващото образование, което ще им даде повече време за работа с децата, изтъкна министър Вълчев. През октомври МОН ще предложи промяна на закона за бюджета с цел диференциране на стандартите за финансиране на професионалните паралелки. Идеята е за определен брой професии, необходими на регионално ниво, да има допълнително финансиране.

Споделете

GoTop