МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОЧАКВАМЕ СТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РАЗГОВОРА ЗА ПРОМЯНА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОЧАКВАМЕ СТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РАЗГОВОРА ЗА ПРОМЯНА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Предизвикателството пред днешните студенти е да бъдат студенти през целия живот, следващите поколения ще трябва да учат много повече заради динамиката в развитието, навлизането на изкуствения интелект и новите технологии. Това заяви министърът на образованието и науките Красимир Вълчев пред участниците в срещата на борда на Европейския студентски съюз, която се провежда в София. Той посочи, че все по-малка част от младите хора ще работят 40 години на една и съща позиция, голяма част от професиите ще се променят. Според министър Вълчев това променя ролята на висшето образование – трябва да се инвестира в много повече от висшите училища в подготовка на повече умения и компетентности у студентите, за да могат при развитието на технологиите лесно да се преквалифицират.

Красимир Вълчев призова студентите да участват в разговора за бъдещето на висшето образование, който е разговор за бъдещето на обществото. В приветствието си той посочи, че все повече ще сме свързани в европейското образователно пространство и препоръча висшите училища да се включат в европейски университетски мрежи. По думите му за нас е изключително полезно да си партнираме с европейските структури. Министърът припомни, че тази идея стартира по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тогава бе предложено и удвояване на средствата за европейската програма „Еразъм+“, която според министъра в най-голяма степен помага за обмяната на добри практики между студентите и висшите училища, за насърчаване на ценностите на европейското гражданство, толерантността и взаимното уважение на културите.

Министър Вълчев специално отбеляза доброто партньорство в България между МОН, националното представителство на студентските съвети и Съвета на ректорите у нас. Министърът посочи, че заедно с тях се работи за провокиране на промяна на учебните програми във висшите училища.

Споделете

GoTop