МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПОСЕТИ ЕВРОПЕЙСКОТО УЧИЛИЩЕ В БРЮКСЕЛ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПОСЕТИ ЕВРОПЕЙСКОТО УЧИЛИЩЕ В БРЮКСЕЛ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

На специален празник по повод 24 май в Европейското училище в Брюксел гостуваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на Българското председателство на Съвета на Европа Лиляна Павлова. Те поздравиха учители, родители и ученици с празника и пожелаха успех в бъдещата работа на училището.

„Днес България не е само във физическите граници, България е в много точки на света и това което обединява тази невидима България са българският език и книжовност. Езиковото и културното разнообразие са едни от важните ценности на тази Европа, която градим. Важно е за децата да запазят връзката си с родината“, каза министър Вълчев.

Министър Лиляна Павлова изрази своята вяра в убеждението, че кирилицата е несравнимо богатство, което сме дали на Европа, света и многообразието, което ни събира и обединява. Тя призова учениците да се гордеят, че са българи и да познават своята история.

Европейското училище в Брюксел в Лаакен се помещава в историческата сграда на бившата Кадетска военна академия. То отваря врати през 2012 г. за 1500 ученика от всички националности на ЕС. Учениците в българската секция на училището са над 90. Там те имат възможност да учат български език още в предучилищната група.

24 май е най-любимият ни празник. Малко народи имат привилегията да празнуват азбуката и малко народи имат празник на знанието, заяви министър Красимир Вълчев на тържество в чест на празника на българската просвета и култура и славянската писменост в централата на Европейската комисия вечерта на 22 май.

Организатори на събитието бяха еврокомисарят Мария Габриел, министерствата на образованието и науката, на културата, и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Това е уникален празник, с който казваме, че за нас думите „духовност“, „култура“, „език“ и „азбука“ са изпълнени със съдържание, заяви Мария Габриел.

Искаме да покажем, че сме европейци, че корените на Европа са и при нас, че сме неразделна част не от вчера и днес, допълни министърът на културата Боил Банов.

Споделете

GoTop