МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВРЪЩА ПРЕСТИЖА СИ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВРЪЩА ПРЕСТИЖА СИ

„Нашата задача като образователна система е нито едно дете да не отпадне от системата и това, на което учим децата да бъде в съответствие с пазара на труда.

Факт е, че през последните години професионалното образование загуби репутацията си. Голяма част от родителите и децата не виждаха възможности за добра реализация с професионалното обучение. Една от причините бе, че високоплатените работни места за такива специалисти бяха малко.

Сега нещата се променят. Все повече предприятия предлагат позиции с по-високи възнаграждения и професионалното образование ще върне престижа си.

Това заяви в Радомир министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в завод „Електрик“, където в дуална форма се обучават възпитаници на професионална гимназия „Никола Вапцаров“.

„Увеличихме приема в професионалното образование от 48 на 56 процента. Финансираме с допълнителни стипендии учениците в дуална форма на обучение. Тази година сме отделили 1,5 милиона за дуално образование, а догодина средствата ще са двойно повече“, посочи министър Вълчев.

По думите му остава предизвикателство да бъдат привлечени в професионалното образование по-добрите ученици. Той допълни, че към момента учениците в дуална форма на обучение са около 3000.

„През следващите 10 -12 години огромна част от обществото ще премине в пенсионна възраст. Затова ние трябва да мотивираме повече млади хора да се включат в професионално образование. Така ще обезпечим най-важните производствени сектори“, заяви министърът и посочи, че секторите с най-много инвестиции и най-голям ръст на добавената стойност са металургията, електротехниката, електрониката, машиностроенето, добивната промишленост,земеделието.
По време на обиколката си в предприятието министърът разговаря с ученици от професионалната гимназия и проследи в реална работна среда резултатите от провежданото дуално обучение

Правителството е заложило още 360 млн. лева от началото на следващата година за увеличение на учителските заплати и тази политика ще се изпълнява поетапно.

Това каза министър Вълчев по време на срещата си с учителския колектив на СУ „Гео Милев“ в Трън.

По думите в следващите години МОН ще продължи да инвестира в развитието на материално-техническата база в училищата и ще наблегне на обновяване, преоборудване с компютърни системи и и модернизиране на ученическите кабинети в училищата.

Министър Вълчев посети и СУ „Васил Левски“ в Брезник, където разгледа кабинетите, дворното пространство и новите кътове за спорт.

Той се срещна и с преподавателите, за да обсъди с тях теми като нacъpчaвaнeто нa yчeниците и задържането им в образователната среда, привличането в училище на деца от социално неангажирани към образованието семейства, транспорта до училище, материалната обезпеченост на училищата, съдържанието на учебния материал и други.

В посещенията заедно с министъра участваха и областният управител Ирена Соколова и началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.

Споделете

GoTop