МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ СЕ СРЕЩНА С НОБЕЛОВИЯ ЛАУРЕАТ ПРОФ. ДАН ШЕХТМАН

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ СЕ СРЕЩНА С НОБЕЛОВИЯ ЛАУРЕАТ ПРОФ. ДАН ШЕХТМАН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна днес с проф. Дан Шехтман, Нобелов лауреат по химия за 2011 година. Той е един от шестимата израелци, спечелили Нобелова награда в тази област. На срещата бе и посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан.

„Радвам се, че мога да посрещна с „добре дошъл“ световноизвестен учен, чиито изследвания и принос към развитието на химическата наука може да намерят приложения в различни сфери“, заяви министър Вълчев и подчерта, че развитието на двустранните образователни и научни връзки с Израел имат възходяща тенденция. Министърът посочи също, че за България е особено интересно да използва израелския опит за създаване на интерес към природните науки у децата от най-ранна възраст. Самият проф. Шехтман има личен опит в предаването на сложни химични знания на най-малките. По време на срещата световноизвестният учен каза, че по-високият социален статус на учителите ще провокира интереса и мотивацията на студенти по педагогика да изберат учителската професия.

В Израел проф. Шехтман преподава технологично предприемачество в Университета Технион от 30 години и вече има дипломирани над 10 000 инженери и учени, което е спомогнало за насърчаване на интереса на младите хора в Израел към природните и инженерните науки. Той подчерта, че технологичното предприемачество е ключов фактор за постигането на просперитет и благоденствие както за развиващите се, така и за развитите страни.

Световноизвестният учен получава Нобелова награда за откритие в областта на кристалите, което е толкова необичайно, че дори след редица проверки на констатациите, отнема две години работата му да бъде публикувана в реферирано списание. В резултат на изследването му на структурата на кристала се налага да бъде променена и дефиницията за това какво е кристал. Проф. Шехтман открива т.нар. квазикристали, които имат по-различна структура от тази на обикновените кристали. Това отваря нови хоризонти пред изследванията в тази сфера.

Професорът е член на няколко Академии, включително Американската национална академия по инженерство и Израелската Национална академия на науките. Освен Нобеловата награда, той е бил удостояван с множество призове, включително Wolf Prize по физика, „Gregori Aminoff“ на Кралската шведска академия на науките, както и Наградата на европейското общество за изследване на материите /EMRS/.

Днес Нобеловият лауреат изнесе лекция „Технологичното предприемачество – ключ към световния мир и просперитет“ в рамките на Софийския фестивал на науката, който се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката. Вчера проф. Шехтман беше удостоен с почетното звание „Доктор хонориус кауза“ на Българската академия на науките.

Споделете

GoTop