МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ТРЯБВА ДА ПОДГОТВИМ ДЕЦАТА С УМЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ТРЯБВА ДА ПОДГОТВИМ ДЕЦАТА С УМЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

Фестивалът Webit ще вдъхнови учениците да проявят интерес да се развиват в области като информационни технологии, изкуствен интелект, биоинженерство, биотехнологии и природни науки. Наше професионално задължение е да помогнем за развитието на всички добри идеи, затова подкрепяме тази инициатива. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция за предстоящото събитие, която се проведе в МОН. По думите му фестивалът помага да се разбере миксът от умения, които учениците трябва да притежават, за да са подготвени за бъдещето.

„За да посрещнем адекватно нуждите на бъдещия пазар на труда, трябва да развиваме т.нар. „меки умения”, като убедителност, емоционална интелигентност, комуникативност и способност за работа в екип“, каза доктор Пламен Русев – изпълнителен председател на Webit Foundation. Той благодари за подкрепата от страна на Министерството на образованието и науката и посочи, че благодарение на съвместната инициатива на Webit Foundation и МОН миналата година фестивалът е посрещнал над 3000 отлични ученици. „Те имаха възможност да покажат, че отличниците не са зубрачи, а са тези които учат, за да знаят, защото бъдещето принадлежи на образованите“, каза Русев.

Според организаторите тази година се очаква над 15 000 участници от близо 120 страни да се включат във фестивала, който се открива на 14 май в Националния дворец на културата. Присъстващите ще се запознаят с някои от най-големите съвременни технологични изобретения като: хуманоидни роботи, футуристични системи за живот и транспорт между планетите, персонални летателни системи, киборг, бионични протези и други хардуерни и софтуерни подобрения за хора, виртуални хирургически операции. Гостите ще станат свидетели на дискусия на най-високо ниво за бъдещето на професиите и влиянието на технологиите върху тях. По време на събитието 450 лектори от цял свят ще обсъдят стъпките, които Европа и света трябва да предприемат, за да адаптират икономиката и образованието към нуждите на технологичното бъдеще. Те ще представят как развитието на новите технологии като изкуствен интелект, роботика и автоматизация могат да променят бъдещето ни.

Споделете

GoTop