МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВАМЕ У ДЕЦАТА КУЛТУРА ЗА ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ УСТРОЙСТВА

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВАМЕ У ДЕЦАТА КУЛТУРА ЗА ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ УСТРОЙСТВА

„Една от задачите ни като образователна система е да развиваме у децата култура за правилно и дозирано използване на дигиталните устройства. Това не е лесно, защото днешните деца учат и в бъдеще ще учат основно чрез образи. Те ще живеят във все по-променящ се свят на дигитални трансформации, а професиите им ще изискват взаимодействие с технологии и използване на алгоритми. Затова трябва да развиваме тяхната абстрактна интелигентност и креативност, да ги превърнем в създатели, а не ползватели. Правилната формула за постигането на това е като стимулираме ученето за информационни технологии, вместо ученето чрез информационни технологии. Това става чрез развиване на абстрактна интелигентност, стимулиране на четенето и творчеството, а не чрез стоенето с часове пред устройствата.“

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция на тема „Влиянието на съвременните информационни технологии върху когнитивните способности и развитието на децата от 3 до 11 години“.

Министър Вълчев допълни, че в ранна възраст децата трябва да са максимално ограничени от дигитални устройства и екрани, защото на базата на редица научни изследвания вече е доказано, че те ги увреждат на емоционално ниво, пречат за правилното образуване на мозъчната кора, фината моторика, двигателната активност.

Той съобщи, че МОН ще инициира създаването на образователни материали, които да подпомогнат развиването на такава култура на използването им. „Важна е и подкрепата на родителите, които да ограничават децата от екраните“, каза още министърът.

В рамките на конференцията бяха обобщени данните от национално представително проучване за нагласите на населението по отношение на достъпа до електронни устройства на деца в ранна детска възраст.

Споделете

GoTop