МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ДИНАМИКАТА НА ВРЕМЕТО

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ДИНАМИКАТА НА ВРЕМЕТО

„Времето никога не е било толкова динамично и сме изправени пред фундаментални промени в системите на висшето образование в световен мащаб. То трябва да отговори на предизвикателствата – да бъде модерно, интердисциплинарно, да дава възможности за креативност и надграждане“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията по отличаването на 21 най-добри университета в България, показали най-високи резултати през изминалата година. Наградите се организират за четвърта поредна година на основата на Рейтинговата система на висшите училища в България, която се изготвя от Министерството на образованието и науката.
Пазарът на висшето образование се глобализира и университетите трябва да привличат студенти, допълни министър Вълчев. В епохата на бързо развиващи се технологии много професии ще се променят и образованието вече не може да насочва само към една професия. Затова университетите трябва да предложат различно обучение, което да формира у студентите способности за многостранно развитие, както и дигитална креативност“, каза още министърът. Той благодари на ректорите за работата в партньорство и ги увери, че то е важно за диалога, посветен на бъдещето на висшето образование в България.
Лидер в класацията на „Рейтингът на висшите училища в България“ е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, следван от Медицински университет – София и от Университета за национално и световно стопанство.
„Рейтинговата система на висшите училища променя политиката на държавата и е надежден инструмент за формиране на необходимите промени в системата на висшето образование, каза министър Вълчев. Той поясни, че преструктурирането на план-приема на университетите се прави именно на базата на информацията, която дава рейтинговата система.
Сред отличените висши училища са още Университетът по архитектура, строителство и геодезия- София, Аграрният университет в Пловдив, Техническият университет в София и други.

Споделете

GoTop