МИНИСТЪР КУНЕВА: АКО ИМА ПОВЕЧЕ БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ У НАС, ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ С КУЛТУРАТА НИ

МИНИСТЪР КУНЕВА: АКО ИМА ПОВЕЧЕ БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ У НАС, ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ С КУЛТУРАТА НИ

Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по темата за носенето на бурки в час.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани.

Проблемът е изключително преекспониран, каза Кунева. В момента, ако има случаи, те са единични,но трябва да има законова основа, ако проблемът се яви в бъдеще. Тя припомни практиката на Европейския съд по правата на човека, който е преценил, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност, призова вицепремиерът, като посочи, че не бива държавата да влиза във вярванията на хората, но има отговорност към сигурността на гражданите.

Кунева заяви, че ще възстанови съвета по религия в министерството, като в него трябва да влязат не само духовни лица, но и специалисти по темите „Човешки права” и „Сигурност”.

Тя потвърди казаното преди два дни пред учители – учениците от I и V клас ще започнат новата учебна година със стари учебници, тъй като

сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември.

Кунева беше категорична, че няма да остане незаписан първокласник, въпреки опашките от родители, които се опитват да запишат децата си.

Участието на министър Меглена Кунева в предаването „Тази сутрин“ по bTV може да видите:

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/meglena-kuneva-za-burkite-uchilishteto-ni-e-svetsko.html

Споделете

GoTop