МИНИСТЪР КУНЕВА: БЕЗ „ЕЛЗЕВИЕР“ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ

МИНИСТЪР КУНЕВА: БЕЗ „ЕЛЗЕВИЕР“ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ

Без достъп до данните на „Елзевиер“ българските учени не могат да работят и да използват възможностите по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева по повод медийни публикации за сключвани през последните месеци на 2016 г. обществени поръчки.

Кунева обясни, че парите за абонамента за научните данни са отпуснати целево от Министерския съвет. Това са пари за българската наука, които не бяха предвидени в бюджета за 2016 г. Отговаряла съм десетки пъти на въпроси на учените от БАН и университетите, както и на въпроси на народни представители, защо е спрян достъпът до данните на „Елзевиер“, каза още Кунева. Слава Богу, постигнахме огромна победа – министърът на финансите и колегите от МС ме разбраха и дадоха тази възможност да платим абонамента, каза министърът.

Кунева посочи още, че подобна е била ситуацията с осигуряването на лицензиран софтуер за българските училища. По думите й е невъзможно в днешно време да не се ползват компютри в училищата, а използването на пиратски софтуер е подсъдно.
Журналистиката има огромно значение във време, когато общественият дебат е дали може да се различи истината от лъжата и как лъжата може да обърка световния ред, каза още министърът. Тя припомни, че в края на миналата година е сезирала Прокуратурата за неверни твърдения и ползване на фалшифицирани документи от български всекидневник.

Споделете

GoTop