МИНИСТЪР КУНЕВА: НА ДОБЪР ЧАС НА ВСИЧКИ, НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР КУНЕВА: НА ДОБЪР ЧАС НА ВСИЧКИ, НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България, пожела Меглена Кунева от студиото на „Денят започва“. Със започването на мащабна реформа в образованието целта бе да не се допуска хаос. В началото на мандата през февруари нямаше стандарти, учебните планове също не могат да се приложат без тези стандарти, допълни Кунева. В момента има 15 стандарта, три от тях не са необходими за започване на учебната година, а ще се обсъждат успоредно с бюджета на страната. Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината, обясни министър Кунева. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Тя добави: „Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение.“

Министерството на образованието и науката и учителите наистина извършиха подвиг, изтъкна Кунева. Да се подготвят 15 малки „закона“, плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца, да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да оценят учебниците – всички показаха, че за българското образование са готови да направят много, подчерта Меглена Кунева.

Министърът внесе разяснение и по отношение на проблема с липсата на учители. В началото на август наистина имаше 1400 свободни места за учители. Сега те са в пъти по-малко. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 – за възпитатели в общежития и 36 – за ресурсни учители. Излязлата информация за 1000 незаети бройки всъщност включва предучилищна възраст, хореографи, логопеди, психолози, т.е. нямаме 1000 липсващи учители, обясни Кунева.

Разговорът с министър Кунева в предаването „Денят започва“ по БНТ може да се види на:

http://news.bnt.bg/bg/a/kuneva-za-blgarskoto-obrazovanie-vsichki-sa-gotovi-da-napravyat-mnogo


Споделете

GoTop