МИНИСТЪР КУНЕВА НАГРАДИ НАЧАЛНИКА НА РИО-ВРАЦА, ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР КУНЕВА НАГРАДИ НАЧАЛНИКА НА РИО-ВРАЦА, ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отличи началника на Регионалния инспекторат по образованието – Враца, Галина Евденова с икона на свети Климент Охридски. Това стана по време на работна среща в Ловеч на началниците на инспекторатите от цялата страна.

Наградата за г-жа Евденова е за извънредните й заслуги за задържане на деца от рискови общности в училище. Тя е помогнала на десетки ученици да се върнат в класната стая като ги е убедила, че няма смисъл да си купуват фалшиви бележки от личните лекари.

Министър Меглена Кунева призова експертите да подкрепят всеки учител, който направи нещо извън онова, което се изисква от него по регламент, за да бъде полезен на ученици и родители. Тя увери, че такива хора ще имат винаги и нейната подкрепа.

На форума в Ловеч бяха обсъдени проблемите на сигурността на учениците и учителите, реакции при фалшиви заплахи и съмнителни вещи и хора в училище. Коментирани бяха също новият Закон за предучилищното и училищното образование, националното външно оценяване, както и провеждането на държавните зрелостни изпити.

Според министъра учителят има ключова роля за прилагането на новия закон за образованието. „Гледам на закона като на шанс, но е необходимо и добро изчисление на рисковете. Законът дава отговори на много въпроси. За мен ключът за успешното българско училище е учителят. Ученикът е важен като краен продукт на всички усилия, но за да отключим закона, трябва да се съсредоточим върху учителя“, заяви министър Кунева.

Тя обърна внимание и на това, колко е крехко днес училището, как лесно се поддава на насилието и на тежкото неуважение към детето. „Не можем да си затваряме очите пред този факт, проблемът за сигурността излиза на преден план”, подчерта министърът.

В работната среща в Ловеч от първия ден участва и зам.-министър Диян Стаматов.

От кмета на Ловеч Корнелия Маринова министър Кунева получи в дар картина на ловешкия художник Тихомир Витков. Министър Кунева и кметът Маринова разговаряха за проблемите на образованието.

Споделете

GoTop