МИНИСТЪР КУНЕВА: НЕГРАМОТНОСТТА Е ТЕЖЪК ПРОБЛЕМ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗБУХНЕ

МИНИСТЪР КУНЕВА: НЕГРАМОТНОСТТА Е ТЕЖЪК ПРОБЛЕМ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗБУХНЕ

Неграмотността в училище е тежък социален и икономически проблем, който може да избухне. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в предаването „Комбина“ по Нова телевизия.

Според Кунева новият просветен закон е едно от нещата, с които държавното управление иска да „обърне вълната“.

Министърът обеща да има повече пари за учителите като се използват максимално механизмите на еврофондовете и съобщи, че през втората половина на юни ще има голям учителски събор, като целта му е учителите да почувстват уважението и признателността на обществото.

Трябва да бъдем особено разумни и да се пазим от радикализиране. Мястото на всякаква директна манифестация на религиозна принадлежност не е в училище. Така вицепремиерът коментира казуса с 16-годишната Емине от с. Вълкосел, която заведе дело защото не й позволявали да ходи със забрадка в училище. Във връзка с казуса Кунева се позова на конституцията, според която училището е светско, а също и опита на Франция, която забрани мюсюлманските забрадки в училище. Не бива облеклото да подчертава религиозни различия, каза министърът и добави, че ако много ярко се афишира принадлежността към християнството, учителите могат също да възразят. Кунева припомни, че у нас в продължение на десетилетия жените не са ходели с подобни забрадки.

Ако ние сега не успеем да уточним какво е нашето мнение като общество, ако децата не се чувстват обединени, ако всяко дете подчертава различията си, мисля че най-напред ще се разделим, а после кой знае кога ще се обединим, бе категорична Меглена Кунева.

Споделете

GoTop