МИНИСТЪР КУНЕВА: ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА ДАВА МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КУНЕВА: ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА ДАВА МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ дава много възможности за развитие на професионалното образование. Очаквам до март да бъдат открити още процедури – от оборудване до дуално обучение, които ще помогнат както на професионалните училища, така и на бизнеса. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на среща с директорите на професионални гимназии и представители на бизнеса и местната власт в Шумен.

Да се прави реформа без средства е лицемерие, коментира още вицепремиерът. Тя посочи, че основополагащо за вдигането на престижа на професионалното образование е да има нова учебна база и оборудване. Няма как със стара база да привличаме както учители, така и ученици, посочи Кунева и допълни, че освен министерството и бизнесът има своята роля в този процес. Кунева припомни, че тази година МОН ще разработи нова Национална програма за общежитията, което е много важно за децата и родителите, търсещи професионално образование.

На него се възлагат много надежди, но това само по себе си не е достатъчно, за да стане чудото. Добре е, че тук сме се събрали трите стълба – бизнес, местна власт и образователна система. Която и от тези колони да се разклати, това оказа ефект върху професионалното образование, посочи тя.

От Регионалното управление на образованието, посочиха, че Шумен е една от малкото области в страната, в която има възход на професионалното образование и ръст на приема, въпреки демографската криза.

Споделете

GoTop