МИНИСТЪР КУНЕВА: ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЗАМ.-МИНИСТЪР СПЕЦИАЛНО ЗА ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА ГАРАНТИРА НЕГОВАТА БЕЗПРИСТРАСТНОСТ

МИНИСТЪР КУНЕВА: ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЗАМ.-МИНИСТЪР СПЕЦИАЛНО ЗА ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА ГАРАНТИРА НЕГОВАТА БЕЗПРИСТРАСТНОСТ

Определянето на заместник-министър, който да се занимава единствено с Оперативната програма и който не идва от академичните среди, гарантира неговата безпристрастност. Така е сигурно, че той няма да проявява пристрастие към която и да е от осите и направленията на програмата. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на парламентарния блиц контрол днес по повод ресорното разпределение в МОН и последвалата оставка на зам.-министър Денков.

Състоянието и важността на Оперативната програма изисква да се отдели специализиран ресор, защото именно през програмата могат да се реализират политиките в сферите, с които се занимава Министерството – училищно и висше образование и наука. Новият зам.-министър Киряков е именно човек, който разбира от структурни фондове, има необходимия мениджърски опит, коментира Кунева.

Тя обясни, че именно с оглед на по-доброто функциониране на Оперативната програма и констатираните забавяния е предложила престуктуриране на ресорите, с което проф. Денков да поеме освен висшето образование, както и досега, също и науката. Той реши да не поеме тези толкова тежки ресори и да се върне към своята предишна дейност, това е лично решение, коментира Кунева и допълни, че като министър има право да определя ресорите на своите заместници.

По думите й това, че новият зам.-министър не идва от средите на науката е съвсем нормално. Тя даде пример със заместник-министър от Министерството на труда и социалната политика с ресор Оперативната програма – той също не е социален работник, това е мениджърска работа, категорична беше Кунева.

Споделете

GoTop