МИНИСТЪР КУНЕВА ПРЕД БАН: СРЕДСТВАТА ЗА НАУЧНИ ПРОЕКТИ ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НАЙ-ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ

МИНИСТЪР КУНЕВА ПРЕД БАН: СРЕДСТВАТА ЗА НАУЧНИ ПРОЕКТИ ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НАЙ-ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ

Когато се избират за финансиране научни проекти, то това трябва да са тези, които имат най-висока добавена стойност – дали за задържането на изключително качествени специалисти, дали икономически изгодните, дали тези, които помагат за развитието на определен регион или за демографията. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката на среща с ръководството на БАН в лицето на акад. Стефан Воденичаров, акад. Дамян Дамянов, чл.кор.проф.дфи Николай Милошев и проф.дбн Евдокия Пашева.

Кунева посочи, че за първи път Министерството на образованието и науката ще управлява оперативна програма, затова е много важно средствата да се управляват добре и умно. По думите й средствата от програмата трябва да не са насочени към сгради и инфраструктура, защото такива има достатъчно, а към учените и модерната апаратура.

Министърът съобщи още, че в момента в МОН се финализират детайлите по Правилника на Фонд „Научни изследвания“. Тя беше категорична, че той трябва да възвърне репутацията си.

Ръководството на БАН представи на министъра класираните проекти по „Програма за подпомагане на младите учени в БАН“, финансирана от МОН в размер на 2 млн. лева. Класирани са над 200 учени в девет направления – Информационни и комуникационни технологии, Енергийни ресурси и енергийна ефективност, Нанонауки, нови материали и технологии, Биомедицина и качество на живот, Биоразнообразие, биоресурси и екология, Климатични промени и рискове и природни ресурси, Астрономия и космически изследвания и технологии, Културно-историческо наследство и национална идентичност и Човек и общество.

Споделете

GoTop