МИНИСТЪР КУНЕВА ПРЕДСТАВИ ЕКИПА И ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ПРЕД КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА В НС

Учебните програми за всички класове ще бъдат представени в пакет

Учебните програми за всички класове без обсъжданите в момента втори, шести и осми клас, ще бъдат представени в пакет и ще се проведе необходимият обществен дебат по тях. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която представи екипа и приоритетите си пред ресорната комисия в Народното събрание.

Тя посочи, че по отношение на вече обявените учебни програми в момента се провеждат дискусии с учители и родители. В петък обсъждане ще има в Сливен, а другата седмица – в София, Пловдив и Шумен. Важно е да внесем спокойствие. По новите планове и програми българска литература и история ще се изучават както повече часове, така и с повече тежест в съдържанието, посочи Кунева.

Като свои приоритети тя посочи плавното въвеждане на закона за предучилищното и училищното образование, в това число и качественото и навременно приемане на държавните образователни стандарти. Направена е необходимата организация, всяка седмица ще ми се докладва как вървим по тях, посочи Кунева и допълни, че те също ще бъдат максимално обсъждани от заинтересованите страни. Като въпрос с най-голяма спешност тя определи намирането на решение за учебниците за първи и пети клас и посочи, че разговорите с издателите продължават.

По отношение на висшето образование министърът коментира, че предстоящите задачи са свързани най-вече с изготвянето на нормативните актове за Закона за висшето образование, който днес се гласува в пленарна зала. Това, че законът обвързва финансирането с качеството, означава единствено подкрепа за доброто образование, но по никакъв начин не е намаляване на средствата за университетите, категорична беше Кунева.

Сред останалите си предстоящи задачи Кунева посочи Закона за развитие на академичния състав, плана за Хоризонт 2020 и промените във Фонда за научни изследвания. Акредитацията на управляващия орган по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се очаква през март, а след това и стартирането на проектите, каза още вицепремиерът.

Споделете

GoTop