МИНИСТЪР КУНЕВА ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГЕОГРАФИ И РЕГИОНАЛИСТИ

МИНИСТЪР КУНЕВА ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГЕОГРАФИ И РЕГИОНАЛИСТИ

Промяна на броя на учебните часове в новите учебни планове и на утвърдените нови учебни програми за V и VI клас по география и икономика още преди влизането им в сила не е възможно да се направи, но ще се търсят възможности за интеграция на компетентностите, свързани с география, и в други учебни предмети. Това обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева днес по време на среща с представители на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти. Министърът обясни, че е намерен баланс в разпределението на часовете между отделните учебни предмети, но може да се потърси и интердисциплинарна връзка в интерес на децата. По думите й трябва да се даде повече свобода на учителя в рамките на учебната програма да включва теми, чрез които да събуди любопитството на децата.

Председателят на Асоциацията доц. Марин Русев изрази огромното задоволство на географската общност от поканата на министър Кунева за срещата. Той апелира за промяна на досегашния начин на комуникация между експерти и учители.

На срещата бе договорено експерти по география да бъдат канени в работните групи, които ще работят по вариантите на учебни програми, които тепърва ще бъдат обсъждани и утвърждавани. Експерти от Асоциацията ще бъдат включени и при обсъждането на държавния образователен стандарт за профилираната подготовка в частта му, отнасяща се до обучението по география и икономика.

Споделете

GoTop