МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРОБЛЕМИТЕ С РАДИКАЛИЗМА ЩЕ СЕ РЕШАТ И ПРЕЗ ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРОБЛЕМИТЕ С РАДИКАЛИЗМА ЩЕ СЕ РЕШАТ И ПРЕЗ ОБРАЗОВАНИЕТО

Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на конференцията „Образование за мир на учителските синдикати на Балканите“, която се организира от Синдиката на българските учители. Според нея интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. По думите й в Западна Европа все по-ясно се усещат проблемите, произтичащи от гетоизацията на отделни групи хора. Кунева обаче посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и социалното изключване на общности, предимно от ромски произход. Техните деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността, подчерта Кунева.

Тя коментира, че вчерашното решение на Хагския трибунал е напомнило на всички на Балканите колко е крехък всъщност мирът и колко много грижи трябва да се полагат за неговото запазване.

Днес живеем в друго време в сравнение с 1990-те, но не по-спокойно. Опасностите са други и колкото и мерки по отношение на сигурността и службите да се взимат, до голяма степен решенията на сегашните проблеми се крият именно и в образованието. Сблъскваме се с тероризъм, разрастване на радикализма, включително и териториално през организации като ДАЕШ, бежанска вълна, която носи своите рискове за сигурността и не на последно място засилване на екстремизма у младите хора. Точно те трябва да имат шанса на интеграция, каза още вицепремиерът.

Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието, каза тя.

Министърът посочи, че учителите често се налага да заместват родителите, които са заети и особено на Балканите, където много родители работят в Западна Европа. Според нея именно учителите се оказват тези, които могат да създадат у децата разбиране за основни ценности – уважение към другите, приемане на различните, толерантност. Учителите са тези, които могат и трябва да дадат на децата и социалните ценности – спазването на върховенството на закона, зачитане на правилата, уважение към демокрацията, отношение към мира. Изграждането на тези ценностна система върви ръка за ръка с изграждането на умения за живот в 21 век, каза още Кунева.

Споделете

GoTop