МИНИСТЪР КУНЕВА: ТОЧКОВАТА СИСТЕМА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД СЕДМИ КЛАС Е СПРАВЕДЛИВА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЩЕ ОБХВАЩА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ

МИНИСТЪР КУНЕВА: ТОЧКОВАТА СИСТЕМА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД СЕДМИ КЛАС Е СПРАВЕДЛИВА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЩЕ ОБХВАЩА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ

Всички ученици след седми клас вече трябва да намерят своето място в новите училища и точковата система е най-справедлива за това. Експертите предложиха този вариант, за да можем да изпълним най-добре записаната в Закона за предучилищното и училищното образование цялостна промяна на структурата на образованието. Това заяви на пресконференция днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя обясни, че по досега действащия Закон за народната просвета, учениците кандидатстваха за профилирани гимназии след седми клас. Тези от тях, които имаха двойки на Националното външно оценяване не можеха да участват в класирането за профилираните гимназии и съответно оставаха в училищата си до края на осми клас (ако са основни) или до 12-ти клас (ако са средни). След осми клас те можеха да кандидатстват вече в професионални гимназии или други средни училища.

Законът за предучилищното и училищното образование обаче променя изцяло структурата на образованието. Основното образование става до седми клас и след него вече всички ученици се явяват на Национално външно оценяване, за да бъдат класирани за училищата за осми клас. Всички училища вече ще имат свой профил – профилирани гимназии, професионални и средни и обединени училища с профилирани или професионални паралелки.

Кунева беше категорична, че въвеждането на точки по никакъв начин няма да позволи с двойка на Националното външно оценяване да се влиза в елитна езикова гимназия. Но, ако едно дете изкара двойка на изпита или не може да го положи заради заболяване, то все пак ще може да продължи своето образование с оценки от предметите в 7-ми клас. При образуването на бала то ще има възможност да се класира примерно в средно училище с професионални паралелки.

Кунева припомни, че по Конституция образованието е задължително за българските граждани до 16-годишна възраст. Целта ни е да пресечем ранното отпадане от училище, заяви тя.

Балът за приема след седми клас ще се образува на базата на положените изпити от външното оценяване по български и математика и две оценки от свидетелството за седми клас, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Това е разписано в оповестения днес стандарт за организацията на дейностите.

И оценките от външното оценяване, и от дипломата ще се преобразуват от шестобалната система в точки, като външното оценяване ще има по-висока тежест. Всяко училище само ще решава дали да удвои точките от изпитите и по двата предмета или да утрои само българския или само математиката. Така, например, една математическа гимназия може да приема ученици на базата на утроен резултат по математика, единичен от изпита по български и точките от оценката по математика и физика за 7-ми клас. Една гимназия с хуманитарна насоченост може да заложи на утрояване на резултатите от изпита по български, а пък някоя езикова да балансира с удвояване на резултатите и на българския, и на математиката, обясниха от МОН.

Преобразуването на оценки в точки започва да се прилага от тази учебна година, но новото балообразуване ще влезе в сила през учебната 2018/2019, когато петокласниците от започващата през септември учебна година станат седми клас. Реформите в образованието влизат в сила първо за първокласниците и петокласниците.

Споделете

GoTop