МИНИСТЪР КУНЕВА: ТРЯБВА ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ ПОДХОД ЗА ПРИЗНАВАНЕ ЗНАНИЯТА И КВАЛИФИКАЦИЯТА НА МИГРАНТИТЕ

МИНИСТЪР КУНЕВА: ТРЯБВА ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ ПОДХОД ЗА ПРИЗНАВАНЕ ЗНАНИЯТА И КВАЛИФИКАЦИЯТА НА МИГРАНТИТЕ

Необходим е единен европейски подход за признаване на знанията, уменията и квалификациите на бежанците и мигрантите, които идват в Европа. Това важи както за завършените образователни етапи и степени на децата и младежите, така и за професионалните дипломи и квалификации на възрастните. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на работно посещение днес в Атина, където се срещна с гръцкия си колега Никос Филис.

Двамата обсъдиха предизвикателствата, пред които са изправени страните членки и най-вече тези на първа линия по отношение на мигрантите. По думите на Кунева интеграцията на мигрантите, които остават в България и Гърция, трябва да започне още в предучилищното образование, защото и българският, и гръцкият са трудни и непопулярни езици, а знаенето на езика е ключово за социалното включване на бежанците. Тя посочи, че средства за образователна имиграция на лица, търсещи закрила, има по третата ос на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Кунева и Филис обсъдиха също така възможността за взаимно използване на научната инфраструктура от учени на двете страни, особено в граничните райони. Ако съединим усилия и спестим средства от строеж на сградна инфраструктура, можем да инвестираме повече в закупуване на модерна техника и високи заплати за учените, посочи тя. Министър Филис обясни, че в момента в гръцкия парламент се обсъжда закон за научните изследвания и центрове, с който ще бъде регламентирано сътрудничеството с чужди институти.

Вицепремиерът Кунева постави и въпроса за незавършената процедура на признаване на Варненския свободен университет от гръцка страна. Тя посочи, че българската Национална агенция за оценяване и акредитация е дала разрешение за откриване на университета, решението е одобрено от Народното събрание и той е напълно легитимен университет в системата на висшето образование в България. Меглена Кунева каза, че очаква в най-скоро време въпросът да бъде решен, за да може студентите да имат сигурност, че легитимните им дипломи ще се признават и от гръцка страна.

Споделете

GoTop