МИНИСТЪР КУНЕВА: ВЪЗЛОЖЕНИ СА ОДИТИ НА ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ, ТОВА Е НОРМАЛНА ПРАКТИКА

МИНИСТЪР КУНЕВА: ВЪЗЛОЖЕНИ СА ОДИТИ НА ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ, ТОВА Е НОРМАЛНА ПРАКТИКА

Одитите са нормална практика, с която трябва да свикнем. Възложила съм такива одитни проверки на всички медицински университети, не само на този в София. Това заяви в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод констатациите в доклада и последвалото разследване от Софийска градска прокуратура на управлението на Медицинския университет от 2014 г. до средата на 2016 г.

Да, в доклада има много притеснителни неща и той е отишъл в прокуратурата. Тя е институцията, която ще прецени дали става въпрос за нарушение или престъпление. Нашата следващата крачка е да предложим правила за по-добра финансова дисциплина, каза още Кунева.

Министърът коментира, че трябва да се внимава изключително, когато се разходват публични средства. Очакваме всеки лев, вложен в образование, да се изплати многократно, каза още тя.

По думите й опитите на бившия ректор да представи и одита и последвалото разследване като персонална атака подкопават усилията на министерството да работи за спазване на правилата от всички. Нашата задача е да затворим всички дупки в закона за злоупотреби, посочи тя.

Кунева коментира още, че масовизацията на висшето образование не е довела до повишаване на неговото качество. Това, което правим в момента, е реформа във висшето образование, която залага на качеството, каза тя. Не може един университет да има 31 направления, трябва всеки да се специализира в тези, в които е добър, заключи министър Кунева.

Споделете

GoTop