МИНИСТЪР КУНЕВА: ЗА ТОТАЛИТАРНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ СЕ УЧИ ПО ИСТОРИЯ СЕГА, ЩЕ СЕ УЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ И С НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

МИНИСТЪР КУНЕВА: ЗА ТОТАЛИТАРНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ СЕ УЧИ ПО ИСТОРИЯ СЕГА, ЩЕ СЕ УЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ И С НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

В момента периодът на тоталитарния комунистически режим се изучава в VI, X и XI клас в часовете по история и цивилизации, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол днес.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование и учебните програми дават много по-голяма възможност и изучаване на този период от най-близката ни история. В новите програми това се предвижда в VII, IX и X клас и учебните часове по история и цивилизации от 72 се увеличават на 126. Този исторически период ще бъде засегнат в часовете по гражданско образование в XI и XII клас и в профилираната подготовка в XI и XII клас чрез форматиране на специални модули по история, каза още министър Кунева. Така че на ниво учебни планове и учебни програми сме създали достатъчно условия за изучаване на тоталитарните режими. Това зависи също и от творчеството на учителите, които могат сами да подбират източниците, чрез които да запознаят учениците с този период от най-новата ни история.

Министър Кунева подчерта, че не само информация за този период е необходима, но и отношение към него. В редица документи на българската държава това отношение е ясно изразено и то е намерило място в учебните програми, категорична беше тя.

Споделете

GoTop