МИНИСТЪР МЕГЛЕНА КУНЕВА: ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО-СИЛНО, ПО-ВКЛЮЧВАЩО И ПО-ОБИЧАЩО ДЕЦАТА И УЧИТЕЛИТЕ

МИНИСТЪР МЕГЛЕНА КУНЕВА: ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО-СИЛНО, ПО-ВКЛЮЧВАЩО И ПО-ОБИЧАЩО ДЕЦАТА И УЧИТЕЛИТЕ

Министър Кунева, как се променя за Вас значението на 1 юни в различните Ви житейски роли – първо на дете, години по-късно на родител, а сега и на просветен министър, отговорен за образованието на българчетата?

Това е много философски въпрос, разбира се. Мисля, че човек живее във всичките си възрасти едновременно и това е част от красотата на живота. Това, което ме е трогвало, осъзнавам, е присъствало винаги в живота ми каквото и да правя. Като дете това бе светът, в който нещата са толкова ясно разграничими – на добро и зло. Това е нещото, което продължавам да търся и оценявам цял живот, включително и сега в качеството ми на човек, който трябва да взима сериозни решения, свързани с българското образование, с живота на толкова много поколения българи в едно и също време. Въпросите, свързани с нашето образование, засягат всички – семействата, децата, родителите, бабите, дядовците, дори тези, които в момента не отглеждат деца, в такава възраст от живота си са. Но така или иначе това, което сме успели да създадем през образованието, просветата, науката, определя живота ни като нация. Така мога да отговоря най-искрено на този въпрос. Ако отговорът не Ви се струва достатъчно конкретен, то е защото конкретните отговори всъщност се дават всеки ден и така се променя усещането ни за задача – задачата, която имаме днес. Началото й и смисълът й са винаги да направим нещо по-добро. По-добро за страната си, по-добро за хората, за които се грижим. За мен тази грижа днес и тези хора са преди всичко учителите и децата.

В тази връзка какво според Вас не трябва да липсва в детството на всяко съвременно българче?

Книга. Книга, защото през нея разбираш света. Книгата може да ти помогне да разбереш света. И тук е голямата роля и на родители, и на учители. Да направим така, че тя да остане завинаги приятел на децата, на порасналите хора. Това е много важно наистина.

Настроението на 1 юни винаги е празнично, но денят бързо ще отмине. Със сигурност и новата учебна година ще дойде бързо. Какво да очакват децата от нея?

Преди всичко ми се иска тази учебна година да започне в добра обществена среда. Добра среда в училище, добра среда в семействата. Другото знаем как да го направим. Но за да може всяка добра идея да върви напред, да се развива, тя трябва да има среда, за да порасне. В това отношение ми се иска да посрещнем с много повече доверие, с повече симпатия и с повече надежда това, което правим в образованието. Макар че моят мандат започна почти от средата на мандата на правителството, вярвам в това, което правя, вярвам в необходимостта българското образование да бъде по-силно, по-включващо и по-обичащо учителите и децата. Не всичко е само между кориците на закона. За да направим един закон жив, действащ, трябва да го изпълним с повече фантазия, с повече изобретателност, където се налага и с повече чувство за свобода.

Министър Кунева, какво ще пожелаете на децата на празника им?

Понеже е 1 юни и нещата вече вървят към лятото, освен да са здрави разбира се, което в сърцето на всеки човек е първото пожелание, което прави, аз ще им пожелая едно красиво лято с много игри и приятели, да бъдат повече време с родителите си, с бабите и дядовците. Това да бъде от незабравимите им лета. Да станат силни, да имат още повече приятели и да започнат с интерес и с очакване за хубавите неща, които ще им се случват в новата учебна година.

А към родителите и учителите имате ли по-специален съвет?

Съвет? Не бих го нарекла съвет, но бих споделила своя опит – да не пропускаме нито ден да се радваме на децата си.

Споделете

GoTop