МИНИСТЪР ПЕНОВ: АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ ЗАСЛУЖАВА АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ

МИНИСТЪР ПЕНОВ: АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ ЗАСЛУЖАВА АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ

Академичният състав е избрал за свое призвание нелекия път да предава знанията си на студентите, да развива съвременна наука при невинаги съответстващо възнаграждение на положения труд. Призванието им е високо обществено оценено и рано или късно ще намери и своето адекватно и еквивалентно парично заплащане. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на откриването на академичната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Възпитаниците на университета, като висококвалифицирани специалисти, са горди с образованието и уменията, получени в него. Те са в основата на развитието на българската икономика и на демократичното развитие на българския обществен живот, каза още министър Пенов. Той определи висшето училище като пример за отношения между Студентски съвет и академичен състав. Именно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са се създали българските академични среди. Той е пример за отстояване на академичните свободи, посочи министърът.

Проф. Пенов каза още, че със своето най-голямо многообразие от факултети, университетът е уникална структура на българската образователна система, която години наред е доказала своята функционалност и полза за българското общество.
Министърът на образованието и науката пожела здраве и много воля за преодоляване на предизвикателствата на студентите и преподавателите в най-стария и същевременно винаги млад по дух университет.

Той отправи специален поздрав и към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Като преподавател винаги съм се гордял със студентите във факултета, винаги съм смятал, че в него се възпроизвеждат традициите в обучението по право в България. Вие наистина сте попаднали на най-авторитетното място, в най-добрия факултет и очаквам от вас с много упоритост и труд да станете съвършени юристи, от които България се нуждае, пожела на студентите министър Пенов.

Споделете

GoTop