МИНИСТЪР ПЕНОВ: БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕПРИКОСНОВЕН

МИНИСТЪР ПЕНОВ: БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕПРИКОСНОВЕН

Българският учител трябва да бъде неприкосновен, да знае своите права и да е смел при отстояването им, като аз разчитам на съдействието именно на Вас – синдикатите, това да се случва. С тези думи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов се обърна към представителите на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Проф. Пенов се отзова на поканата им да се включи в заседание на Националния синдикален съвет. В рамките на форума бяха засегнати много въпроси, свързани със срочните трудови договори на учителите, нормативната уредба в образованието, конкурсите за директори на училища и началото на новата учебна година.
„През последния месец имах възможността да посетя различни училища и в София, и в страната, както и да разговарям с началниците на РУО. Разбирам, че има натрупани затруднения в различните взаимоотношения, но едно е ясно – в учителската професия не може да се говори само за отношения „работник-работодател“ и „трудови задължения-работна заплата“. Учителската професия има и своите обществени задължения и ангажименти“, категоричeн беше проф. Пенов. По думите му няма учител, който да учи своите ученици на нещо лошо или на агресия. Да си учител е призвание и трудно може да се измерят резултатите от труда с трудово възнаграждение. Обществото разчита на учителите да възпитават поколения, които да възпроизведат добри модели в обществото, допълни служебният министър на образованието и науката.
Проф. Пенов коментира и спряната Наредба за конкурсите за училищни директори. По думите му оспорването на определението на ВАС от страна на МОН е щяло да даде възможност да се проведат конкурси, за които в последствие да се смята, че са укорими. „От гледна точка на целесъобразност не смятам, че когато е приет един подзаконов нормативен акт той изведнъж трябва да се приложи“, подчерта министър Пенов.
Обща грижа на изпълнителната власт е да се осигури необходимото обезпечаване на училищата и детските градини за предстоящия зимен период и смятам, че няма да се стигне до затваряне на училища, поради недостиг на средства, каза още пред присъстващите служебният министър на образованието и науката. Утре професор Пенов ще се срещне и с представители на Националното представителство на студентските съвети (НППС) в рамките на „Летен университет“ 2022.

Споделете

GoTop