МИНИСТЪР ПЕНОВ ПРИЗОВА СПОРТНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ ДА ВЛЯЗАТ В УЧИЛИЩАТА

МИНИСТЪР ПЕНОВ ПРИЗОВА СПОРТНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ ДА ВЛЯЗАТ В УЧИЛИЩАТА

Трябва да изградим отново връзката между училищния спорт и спортните федерации. За това призова министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на дискусия, посветена на дигитализацията на спорта и физическото развитие.

Неин домакин беше министърът на младежта и спорта Весела Лечева, а участие взеха още министрите на здравеопазването доц. Асен Меджидиев, на иновациите и растежа Александър Пулев и на електронното управление Георги Тодоров, както и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, президентът на Българската федерацията по волейбол Любомир Ганев и президентът на баскетболната федерация Георги Глушков.

„По различни национални програми ние на първо място подобряваме материалната база и спортната среда в училищата и след това се опитваме да активизираме физическата активност сред учениците“, обясни проф. Пенов по време на срещата. „Това, което липсва, е връзката между училищния спорт и спортните федерации. Изглежда в годините тази връзка се е разкъсала и ние се нуждаем от една устойчива политика, за да я възвърнем и да възобновим привличането на високите спортни постижения към учениците. Сега тези неща се случват инцидентно по волята на родителите или на самите деца, но липсва една организирана политика, която да привлича децата към активен спорт. Спорт, който вече може да ги прави участници в различни състезания“, обясни министър Пенов.

Той припомни, че миналата година беше даден старт на програмата „Заедно в изкуствата и спорта“. В нея се включиха около 50 000 ученици и бяха създадени близо 1900 ученически отбора в 990 училища. Програмата ще продължи и в следващите години, а сега предстоят обществени обсъждания по нея. Министър Пенов призова представителите на федерациите да се включат в тях с идеи и предложения.

Споделете

GoTop