МИНИСТЪР ПЕНОВ: СПОРТЪТ И УЧЕНЕТО МОГАТ ДА СЕ ДОПЪЛВАТ УСПЕШНО

МИНИСТЪР ПЕНОВ: СПОРТЪТ И УЧЕНЕТО МОГАТ ДА СЕ ДОПЪЛВАТ УСПЕШНО

Спортът и ученето не си пречат, а могат да се допълват успешно. Развитието на ученическия спорт заема важно място в политиката на Министерството на образованието и науката. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“. Форумът бе открит от президента Румен Радев, а на него присъстваха министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, на електронното управление Георги Тодоров.

Проф. Пенов припомни, че миналата година МОН е дало старт на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. За този кратък период в нея се включиха около 50 000 ученици и бяха създадени близо 1900 училищни отбора в 990 училища в страната. Имаме амбицията подобни програми да бъдат разработвани и в бъдеще, заяви министър Пенов. И допълни, че проектът на програмата за тази година е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. Министърът изрази надежда, че благодарение на нея и на останалите държавни политики в областта на спорта повече деца ще съчетават ученето с организирани спортни занимания под ръководството на квалифицирани треньори и специалисти. В училищата има изградена физическа среда, но предстоят още ремонти на спортни салони и площадки, каза министър Пенов. Той подчерта, че чрез осигуряването на връзка между спортните федерации и училищата ще се осъществи преходът от масов спорт към високи спортни постижения.

Друга важна цел на министерството е да се подобрят възможностите за спорт и в университетите. Има много студенти, които искат да се занимават със спорт, но няма толкова добри условия, коментира проф. Пенов. По думите му в тази посока МОН работи заедно с всички заинтересовани министерства и има тяхната пълна подкрепа.

Споделете

GoTop