МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ВРЪЧИ ДОГОВОРИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“ ПО ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ на училища, детски градини, общини, висши училища и неправителствени организации за общо 10 955 277 лв.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ВРЪЧИ ДОГОВОРИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“ ПО ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ на училища, детски градини, общини, висши училища и неправителствени организации за общо 10 955 277 лв.

Премиерът на България Бойко Борисов връчи 74 договора по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по одобрени проекти на училища, детски градини, общини, висши училища и неправителствени организации обща стойност 10 955 277 лв.. На официална церемонията в Министерски съвет бяха връчени договорите за безвъзмездно финансиране на 74 одобрени проекта по схеми за „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” и „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система”, финансирани в рамките на приоритетна ос 4 на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, по която Министерство на образованието, младежта и науката е междинно звено. Общата стойност на договореното финансиране по двете схеми е близо 20 милиона лева за проекти на общини, училища, детски градини, висши училища и неправителствени организации.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов благодари на българските учители за усърдния труд, който полагат, и благодарение на които всички тези проекти се реализират. Той изрази и задоволство, че мерките, които предприема Министерство на образованието, младежта и науката дават резултат: „Мога да ви кажа, че от 2009 година досега, ние реализирахме следния успех – намалява се бройката на децата, които напускат училище всяка година. През 2009 година 14,7% от броя на всички деца в средното образование са напускали преждевременно училище, а през 2011 година този процент е 12,8. Това е резултат от всички мерки, които предприехме.” Министърът отбеляза, че този процент е по-нисък от средния за Европа.

В резултат от успешното изпълнение на дейностите по схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” се очаква до края на 2013 година 1 800 деца и ученици от етнически малцинствени групи да бъдат интегрирани в образователната система и 550 педагогически специалисти да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Целта на операцията е да подпомогне по-успешната социална и трудова реализация на децата и учениците от етническите малцинства. Проектите по схема „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система” пък ще осигурят повторната интеграция в образователната система на 1000 отпаднали ученици до края на 2013 година.

Споделете

GoTop