МИНИСТЪР РУМЯНА КОЛАРОВА: ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В СТРАНАТА ОТКРИВАТ УЧЕБНАТА ГОДИНА

МИНИСТЪР РУМЯНА КОЛАРОВА: ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В СТРАНАТА ОТКРИВАТ УЧЕБНАТА ГОДИНА

По Българската национална телевизия в „Денят започва“ министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова изрази увереност, че всички училища в страната днес откриват новата учебна година – дори и там, където има проблеми.

В началото на участието си доц. Коларова сподели вълнението си, че 15 септември е прекрасен ден специално за първокласниците: „За тях се открива един изцяло нов свят, свят на книги и на знания, но най-важното е, че те ще намерят своите учители и училищни приятели, а учителите и училищните приятели са за цял живот.“

По отношение приемането в училище на деца на хора, търсещи убежище у нас, министърът изрази надежда българите да се върнат към онези ценности, които през годините, през столетията са толерантност и коректно отношение.

Министър Коларова изрази неудовлетвореност, че вече 10 години няма напредък по приемането на нов закон за училищното образование. Приемането му ще даде възможност за създаването на нови учебни програми и на нови учебници. „Промяната и на съдържанието, и на структурата на всяка една от преподаваните дисциплини е невъзможно и е блокирана, заради това буксуване на закона за училищното образование.

По отношение на осигуряването на педагогически кадри министърът каза: „Учители не липсват, има учители. Броят на квалифицираните учители е по-голям от броя на местата в системата. По-големият проблем е дали има кандидат за всяко едно вакантно място и особено там, където имаме малки населени места, където няма щатна бройка има лекторски часове. Заплащането там е още по-малко, отколкото за щатна бройка и, разбира се, че няма мотивация за учителите да преподават. Но вчера аз бях в село Голеш в община Кайнарджа, Силистренско. Там няма недостиг на учители, но всички учители пътуват от Силистра. Когато има деца, учителите имат мотивация и училището има средства да плати.“, сподели личните си впечатления доц. Коларова.

Повече от участието в „Денят започва“ по БНТ вижте тук:

http://bnt.bg/part-of-show/gost-v-denyat-zapochva-v-pa-rviya-ucheben-den-minista-ra-t-na-obrazovanieto-rumyana-kolarova

Споделете

GoTop