МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: БЪЛГАРИЯ Е ТАМ, КЪДЕТО ИМА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: БЪЛГАРИЯ Е ТАМ, КЪДЕТО ИМА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ

Пет години от създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина

На 26 юли 2012 г. Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) отбеляза петгодишнината от създаването си с форум в София, на който направи равносметка за постигнатото досега.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов се обърна към присъстващите на срещата ръководители на училища и учители с думите: „Наистина съм щастлив да ви видя отново, да Ви поздравя с този петгодишен юбилей. Защото наистина това, което стана през последните пет години е част от съвременното българско възраждане.“

Министър Игнатов изрази възхищение от постигнатото от педагозите.

Той подчерта: „В условията на криза ние успяхме да изпълним това, което обещахме. Надявам се във възходяща линия тази подкрепа да продължи и го правим с ясното съзнание, че България е там, където има българско училище, с ясното съзнание, че през следващите години вписването на тези училища в българската образователна система ще става все по-ярко изразено. Живеем в мобилен и динамичен свят. Не само пребиваващите за по-дълго време в чужбина, но и тези които закратко – на командировка или по проект – отиват зад граница, да има къде да оставят детето си да изучава български език, българска история, българска география.“

Като пожела на добър час на представителите на Асоциацията, министър Игнатов, връчи на председателя на АБУЧ д-р Боян Кулов почетен плакет на Министерството на образованието, младежта и науката.

Д-р Кулов благодари и изтъкна: „Няма друг министър, който да е обръщал толкова голямо внимание през цялото съществуване на българските училища в чужбина.“

Присъстващите на форума бяха поздравени и от г-н Георги Пирински, зам.-председател на Народното събрание, и от г-н Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Гостите на събитието имаха възможност да видят експозиция с екземпляри от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, преписани от наши ученици, които се учат в български училища в чужбина. Колекцията бе предадена за съхранение на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

По време на срещата бяха представени образователни продукти, създадени от български училища зад граница.

Форумът бе осъществен с подкрепата на Университетския хуманитарен комплекс „Алма матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Българските учители зад граница обмениха идеи и насрочиха бъдещи срещи за повишаване на квалификацията си.

Споделете

GoTop