МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: МНОГООБРАЗНАТА КНИЖНА ПАЛИТРА Е ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ

МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: МНОГООБРАЗНАТА КНИЖНА ПАЛИТРА Е ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ

На 4 декември 2012 г. министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участва в откриването на 31. Софийски международен панаир на книгата. Той сподели вълненията си, че преди няколко хилядолетия човешката история се преобръща след възникването на първата писменост. „От тогава до ден днешен хората изучават текстовете на своите предшественици. Представителите на интелектуалния елит знаят словата на големите автори преди тях. Съвременното общество търси основания за своето съществуване, за своите действия в света на словото“ – каза министър Игнатов. Той поздрави издателите и разпространителите на български книги, както и организаторите на панаира за възможността до читателя да стигат книги от целия свят. „Това, което стана в България през последните 23 години – с тази неописуемо многообразна книжна палитра – наистина е голямо постижение“ , каза в заключение министър Игнатов и пожела „на добър час“ на форума.

Поредното издание на панаира на книгата бе открито от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова. Тя изрази задоволство от представянето на над 200 книгоиздатели. Убедена съм, че този форум насърчава четенето. Вярно е, че най-добрият подарък – това е книгата. Всеки от нас има възможност да направи нещо за утвърждаването й, сподели г-жа Фандъкова и изрази убеденост, че форумът не е просто един панаир на книгата, а е фестивал на четенето, фестивал на културата, който се провежда в София.

Тази година почетен гост е Унгария и в церемонията по откриването и в програмата на панаира взе участие г-н Тибор Наврачич, вицепремиер на Унгария, както и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Норвегия, Н. Пр. г-н Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Аржентина и други гости.

31. Софийски международен панаир на книгата се провежда до 9 декември 2012 г. в Националния дворец на културата с богата програма от премиери на книги и срещи с гостуващи унгарски и други чуждестранни автори.

Споделете

GoTop