МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ БАН ЗА 143-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АКАДЕМИЯТА

МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ БАН ЗА 143-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АКАДЕМИЯТА

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов присъства на тържествено честване по повод 143 години от създаването на Българската академия на науките, което се проведе в Големия салон на БАН.

Професор Игнатов заяви: „Изключително ми е приятно от името на правителството да поздравя Българската академия на науките за тези 143 години история. Наше задължение е да отдадем почит на будителите, които поставиха началото на Българското книжовно дружество, което се превърна в БАН. Българската академия на науките е не само водещият научен център в нашата страна, това е една от водещите научни организации в Европа и наистина има световно присъствие.”

Министър Игнатов засегна и темата за финансирането и реформите в Академията: „Това, което ще прави правителството е да подкрепя реформата, която започна в БАН през 2009 година”. Министърът сподели и информация относно какво е успял да договори в Люксембург на заседанието на Съвета по конкурентоспособност по-рано тази седмица: „В Люксембург постигнахме следното за „Хоризонт 2020” и мисля, че то е добро: 100% преки разходи, 25% режийни да се признават и 8000 евро на година за всеки участник в научен проект. Това е 130 % увеличение спрямо настоящата ситуация.
Договорихме и да няма съфинансиране от страна на държавата. Ние постигнахме възможния максимум в преговорите”.

На тържеството в БАН присъстваха още Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, народни представители, академици, член-кореспонденти, професори и директори на институти и лаборатории на БАН, както и ректори на университети и други гости.

Споделете

GoTop