МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ ОТБОРИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ АВТОМОБИЛИ, РАЗРАБОТЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ

МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ ОТБОРИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ АВТОМОБИЛИ, РАЗРАБОТЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов даде старт на официалното представяне на енергийно ефективните автомобили, конструирани от студенти от Техническия университет – София и Техническия университет – Варна. Той се обърна към участниците и гостите с думите: „За мен е удоволствие да поздравя участниците и организаторите на днешното събитие Shell Eco-marathon. Факт е, че пред нас са тези два автомобила. Те са вече част от гордото настояще на млада съвременна България.“

Преди да пожелае успех на отборите на ТУ-София и ТУ-Варна в надпреварата, министър Игнатов изтъкна, че държавата подкрепя всяко такова начинание. Той благодари на създателите на автомобилите, на техните преподаватели, както и на представителите от бизнеса, които са се включили чрез тази инициатива в българското университетско пространство. Той изтъкна, че този български успех са състои от работата в мрежа – бизнес, образование и наука – всички заедно да вървят напред.

България ще бъде представена на състезанието с два електромобила, които ще се състезават в 28-ото издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon. Капитаните на отборите запознаха присъстващите с характеристиките на двата автомобила и технологичните нововъведения в тях.

Първият е със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in), и е разработен от студентите от ТУ – София, които участват за пети път в надпреварата. Електромобилът се нарича „Eкo“ и за неговата батерия, студентите са изчислили, че ще трябва да издържи на 20-километров или 40-минутен пробег само с едно зареждане. Батерията се захранва посредством 36-волтов трансформатор от 220-волтовата електрическа мрежа, а за нейното зареждане са нужни между 2 и 3 часа.

Отборът на ТУ–Варна е подобрил и усъвършенствал бензиновия си прототип за четвъртото им участие в Shell Eco-marathon Европа. Студените са изчислили, че трябва да направят 1500 километра пробег с 1 литър гориво.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Кралство Холандия в България Н.Пр. Карел ван Кестерен, посланикът на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Н.Пр. Джонатан Алън, представители на академичните ръководства на ТУ – София и ТУ – Варна.

Споделете

GoTop