МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ НА 13-ТИЯ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „ПИРИН ПЕЕ“

МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ НА 13-ТИЯ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „ПИРИН ПЕЕ“

На 5 август т.г., в местността „Предел”, Община Разлог се проведе XIII Събор на народното творчество „Пирин пее” – 2012 г., който всъщност е юбилейно 50. издание на събора.

Като поздрави гостите и участниците в събора, министър Игнатов изтъкна, че началото на този събор трябва да се търси преди много повече от 50 години, защото ако се върнем и 500 години назад, пак ще открием подобни събори. „Историята на нашата култура, въобще културата като феномен е по-древна от историята на държавата. И историята на нашите ритми, на нашите песни, на нашите танци е по-древна и от историята на античната цивилизация. Корените й се губят някъде към четвърто, трето хилядолетие преди Рождество Христово”, сподели още той. Сравнявайки участниците в тези събори с щафетни бегачи, той изрази особената си почит към тях и всички влюбени в нашето народно творчество, влюбени в българските песни, в българските танци, защото именно те предават щафетата на следващите поколения и пренасят това древно знание, превръщайки го в активно поведение на всички присъстващи.

На събитието присъстваха президентът на Р България Росен Плевнелиев, народни представители, кметът на Разлог Красимир Герчев, над 2500 изпълнители и 10 хиляди зрители.

Споделете

GoTop