МИНИСТЪР ТАНЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО В ГИМНАЗИИТЕ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ КАЧЕСТВЕНО И ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ

МИНИСТЪР ТАНЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО В ГИМНАЗИИТЕ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ КАЧЕСТВЕНО И ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ

„Образованието в професионалните гимназии по селско стопанство трябва да стане привлекателно за учениците, за да имат друг вид надежда – че могат да напускат гимназията и могат уверено пак да се връщат и да учат отново“ – това каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при откриването на Националната конференция „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор“, която се проведе днес в гранд-хотел „София“.

„Не върви със стара техника да се работи в селското стопанство, не върви арендатори, които имат по 40 хиляди декара обработваема площ и са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация – с екран отпред, а не толкова с кормило. И не върви вече да се говори къде е стартровият мотор на трактор „Беларус“ – това вече го няма никъде“, подчерта министър Танев и допълни: „За съжаление има добри образци, но продължава една инерция. Заради тези разминавания е това, за което сме се събрали в момента“.

Проф. Танев изтъкна добрата традиция на сътрудничество с Министерството на земеделието и храните и пожела те да продължат особено сега, когато има планове за определени реформи. Според него най-важно е да се направи оптимизация на мрежата от тези училища. „Оптимизация не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на регионалните инспекторати и общините“, заяви министърът и подчерта, че другото важно нещо е професионалното образование, получено в гимназиите по селско стопанство, да бъде с високо качество и да не се налага специалистите да се обучават навън.

Той заяви убеждението си, че собствеността на гимназиите по селско стопанство трябва да бъде запазена на всяка цена.

„Един завет оставиха дедите, пазете си земите!“ – с тези думи министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обърна в заключение към всички, ангажирани с бъдещето на образованието в селскостопанските училища в България.

Националната конференция бе открита от г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, която заяви, че „България трябва да развива много добро земеделие във всичките му клонове и форми, защото това е един от трите основни приоритети на държавата – селско стопанство, образование, инфраструктура“.

В събитието взеха участие още заместник-министърът на земеделието и храните г-н Георги Костов, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров, представители на Селскостопанската академия, народни представители, началници на регионалните инспекторати по образованието, учители и директори на земеделските училища в страната.

Форумът се организира от Синдиката на българските учители съвместно с фондация „Конрад Аденауер“ и Асоциацията на земеделските училища в България.

Преди началото на конференцията министър Танев отговори на журналистически въпроси, свързани с новите учебници за първи и пети клас.

„Стриктно изпълняваме Закона за предучилищното и училищното образование и ще спазим сроковете, които той предвижда“, каза министър Танев и добави: „Новите учебници за първи и пети клас трябва да са готови до половин година – това е срокът за издателите, но те може да се готови и по-рано. Тези от издателите, които дойдат при нас с готови материали, ще бъдат поетапно оценявани първо от нашите комисии, за да не се натрупат всички. При всички случаи ще има буквари за първолаците“. Не би имало проблем и ако се започне и в първи, и в пети клас по старите учебници, но при спазване на новите програми, за които ще се получат инструкции“, коментира още министърът.

Споделете

GoTop