МИНИСТЪР ТАНЕВ ПОСЕТИ ЕВРОПЕЙСКОТО УЧИЛИЩЕ В ЛАКЕН

МИНИСТЪР ТАНЕВ ПОСЕТИ ЕВРОПЕЙСКОТО УЧИЛИЩЕ В ЛАКЕН

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев посети днес Европейското училище „Брюксел 4“ в Лакен, където се обучават над 100 български деца на постоянно пребиваващи в Белгия наши сънародници.

Деца от предучилищна група и техните родители посрещнаха образователния министър в традиционни български носии и с коледарска песен.

Директорът на училището Вулф Шлабе представи програмата на училището, в която българската секция заема равно място измежду другите седем представени езика.

Проф. Танев бе посрещнат и от учениците от по-големите класове. В централната зала на училището се проведе съвместна видеоконферентна връзка с ученици от 32. СОУ „Св. Климент Охридски“ в столицата.

Проф. Танев се обърна към учениците с призива да не забравят България, но да не се страхуват да бъдат граждани на света. Той подчерта, че за нас е важно да знаем откъде идваме, да имаме собствена координатна система, чрез която да се ориентираме навсякъде по света.

Министърът отговори и на въпроси на ученици както от Лакен, така и от 32. училище.

От брюкселското училище проф. Танев получи въпроса какво е да си министър и дали това е трудно, на което той отговори, че след 32 години като учител, макар и на студенти, „да си министър е много отговорно, ако си поставиш за цел да направиш промени в полза на децата и учениците.“

От софийското училище поставиха въпрос за въвеждане на електронни учебници. Проф. Танев обясни на малките ученици, че това ще е бъдещето, но „първо в Народното събрание трябва да приемат и нов закон за училищното образование“.

В края на своето посещение министър Танев подари на училището в Лакен картина от българската ученичка Натали Преславова, която е на 11 г., от Ловеч.

Споделете

GoTop