МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ ПОДГОТВИМ ЛИПСВАЩИТЕ КАДРИ ЗА РАБОТА В КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ

МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ ПОДГОТВИМ ЛИПСВАЩИТЕ КАДРИ ЗА РАБОТА В КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ

„Ще подготвим липсващите кадри“, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на работна среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот, която се проведе вчера в Министерството на културата по инициатива на в. „Стандарт“, Комисията по култура и медии в парламента и Синдиката на българските учители.

„Сред професионалните колежи в България ще има и такива за музейни работници, галеристи и кадри, които да работят на културно-историческите атракции“, обеща министър Танев, който ще бъде домакин на следващата работна среща в рамките на инициативата децата да имат по-голям достъп до изкуството и културно-историческото наследство на страната.

Третата среща ще обсъди необходими ли са и в каква посока законодателни промени за влизането на откритите уроци в учебната програма. А също така и необходимо ли е министерствата на образованието и на културата да искат допълнителни бюджетни средства.

„Има огромен глад за музейни мениджъри“, алармира министър Вежди Рашидов. Той разказа, че Лувърът, както и най-големите световни музеи и галерии, имат специални програми за деца, където специалисти провеждат занимания с децата. На достъпен език те им разказват най-любопитни истории за произведенията на изкуството, техните автори и историческото време, в което са създадени. Министърът на културата обеща да изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия „Квадрат 500“.

Всички музеи в страната ще имат „вход свободен“ в един и същи ден всяка седмица. Това реши вчера работната среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот.

В срещата участваха министрите Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова, председателката на комисията по култура в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на София Йорданка Фандъкова, градоначалниците на Белоградчик – Борис Николов, и на Каспичан – Милена Недева, зам.-кметът на Бургас – Йорданка Ананиева, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

Споделете

GoTop