МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ПРЕСТИЖА НА УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ

МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ПРЕСТИЖА НА УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и заместник-министър Ваня Кастрева участваха в конференция на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищната среда“, организирана от Синдиката на българските учители, съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

Проф. Тодор Танев приветства участниците в конференцията и каза, че е заел един от най-сложните министерски постове след този на министър-председателя и финансовия министър. „Дойдох, за да помогна, да успокоя образователната система. Аз съм против реформите, които са неистински, и – за реформите, които са истински“, заяви министърът и обясни, че неистински са тези, които пречупват волята, а истинските са свързани и базирани на съгласие.

Проф. Танев обясни още, че за да бъде адекватен на реформите, които предстоят, ще трябва много да пътува из страната, да посети и училищата, в които е учил.

„Искам да променим учебните програми и да създам условия така, че младите хора да остават в училищата“, каза министърът и допълни, че ще подкрепи осъществяването на Стратегията за развитието на педагогическите кадри и уточни, че „Стратегията не е план, тя е движение, посока.“

Според него е крайно време учителската професия да стане привлекателна за младите хора и едновременно с това да бъде регулирана професия. Той допълни, че ще работи за издигане престижа на учителската професия по време на своя мандат.

Министърът припомни, че от април 1983 г. е в „даскалъка“ и няма да прави революции. Той изрази огромната си почит към благословената учителска професия като каза: „Знам, че никой не е по-висок от това, което правим, никой не е по-висок от благословената, благословената учителска професия“.

В заключение проф. Танев каза: „Ние работим за единствения смисъл на този живот – това са децата“.

Във форума взе участие и заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която поздрави всички присъстващи и благодари на г-жа Янка Такева за това, че Синдикатът на българските учители е не само най-голямата организация на учителите, но и най-чувствителна към проблемите на българската образователна система.

Участие в конференцията взеха още народни представители, преподаватели от висшите училища, експерти от МОН, експерти от регионалните инспекторати по образованието, директори на училища, учители.

Споделете

GoTop