МИНИСТЪР ТАНЕВ СПИРА ДЪЛГОГОДИШНИ ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР ТАНЕВ СПИРА ДЪЛГОГОДИШНИ ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

В предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев потвърди категоричното си намерение да спре дългогодишни порочни практики в образованието, които странно защо предишни екипи на министерството са неглижирали. Става въпрос за преустановяването на практиката на фиктивно записаните ученици, добила гражданственост като „борбата с мъртвите души“, тема, която министърът постави като основен акцент и приоритет в две поредни работни съвещания на ръководния екип на МОН и началниците на регионалните инспекторати по образованието. И другата, но не по-маловажна общественозначима тема, е тази за промяната на ръководния екип на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) и нови различни от досегашните методи на функциониране и управление. Не е тайна, че управлението на Фонда и изразходваният от него публичен ресурс през последните години генерираха корупционни практики от хора вътре в системата. Заради занижения финансов контрол и отчет на ФНИ и установени нарушения са сезирани съответните органи. Това явно дразни привържениците на статуквото, които прехвърлят проблема от „болната глава на здравата“ и си присвояват правото да бъдат „говорители на фонда“ и да бъдат истина от последна инстанция. Това от своя страна доведе до създаването на негативно отношение към науката и научните изследвания.

Ето какво заяви министър Танев в студиото на bTV пред водещата Цветанка Ризова:

Водеща: Вие искате да криминализирате точно мъртвите души – това записване на фиктивни ученици.

Тодор Танев: Това е абсолютно задължително.

Водеща: Как ще стане това?

Тодор Танев: Аз не мога да разбера защо немалко ръководни състави на Министерството до момента не са обръщали сериозно внимание на този първостепенен проблем.

Водеща: Колко пари?

Тодор Танев: Ами 1500 лева на ученик, ако е „мъртва душа“, както се казва.

Водеща: А колко са „мъртвите души“?

Тодор Танев: Извинявайте, говорим за две неща. Говорим под „мъртва душа“ – този ужасен израз, разбираме все пак фиктивно записани, както и мигриращите, трайно мигриращите, които ги няма цялата учебна година. Това са два различни контингента и решенията ще бъдат две различни решения. Що се отнася до криминализирането издадох заповед, с която помолих заместник-министър госпожа Кастрева и голяма група да разработят възможностите в тази посока. Не съм удовлетворен от първия отговор, който получих. И без това в широката рамка на Наказателния кодекс всяко такова деяние не е правилно. А също така имаме си вътрешна инспекция в Министерството, нека тя инспектира по-добре. Нека да се прави. Това не е решение на въпроса.

Водеща: Кое е решение?

Тодор Танев: Криминализирането означава специално в Наказателния кодекс да има текстове за извършването на това престъпление. Защото вие, аз и всички родители и даже тези, които отдавна са си отбили децата, и тези, които още нямат деца, но са пълнолетни, плащаме с данъците си за несъществуващи бройки. Против затварянето на училища съм. Бих искал, ако е възможно, ако това е финансово обосновано, ще говоря с финансовото министерство, да свалим минималната бройка за това да е разрешена паралелка – примерно от 18 на 15 души за повечето училища, от 12 на 10 – за специалните училища. Има други средства да се запазват тези училища. Но училища, в които има записани студенти, училища, в които има записани пенсионери, училища, в които никой не се явява…

Водеща: Знаете ли за колко човека става дума? За колко такива фиктивни „мъртви души“ горе-долу? Кажете!

Тодор Танев: Знам. Разбира се, че знам горе-долу. Защото точната бройка ще я знаем след 15 септември, когато те се запишат и направим първата проверка.

Водеща: Кажете сега според вас колко са?

Тодор Танев: Равняват се на около 20 милиона.

Водеща: 20 милиона плаща държавата…

Тодор Танев: Около 20 милиона.

Водеща: …за несъществуващи ученици.

Тодор Танев: Да. Това го казвам условно, защото е засега приблизителна сметка. Това са откраднати пари. Аз затварям кранчето. Може би с това съм неудобен. Няма да затварям училища, ако в тях има приличие. Ние също ще помогнем за това, както е в много европейски страни, особено на север – по-малки да са паралелките. Малко по-малки от това, което са сега в момента. Но абсолютни нарушения, за които сега на някои места знаем, съществуват. Направихме даже и бутон на страницата на Министерството, където да ни сигнализират.

Водеща: Видях. Днес отворих вашата страница и видях.

Тодор Танев: Да, за съжаление това е грозно, обаче трябва да имаме и това. Бих могъл да разчитам много на районните инспекторати, с които тъкмо свърши голямата втора среща. На 23 юли имахме първата за новата учебна година. Преди два дена имахме втората такава среща и специално обърнах внимание върху проблема. Получих тяхното разбиране, но няма да разчитам единствено и само на информацията, подадена от училищата и районните инспекторати. Повтарям, няма да разчитам само на тази информация.

Водеща: Вие ще си правите отделни проверки. Добре.

Тодор Танев: Ще правим отделни проверки. Не непрекъснати, но все пак това ще бъдат регулярни и непланирани предварително.

Водеща: Казахте една думичка, аз я запомних, по време на нашия разговор – „за мнозина съм неудобен“. Сещам се, че в момента сте силно атакуван заради това, което се случва във Фонд „Научни изследвания“. Там непрекъснато стават разни неща. Освен че бившият му председател се оказа убиец – така разследващите казват. След това вие сменихте ръководството. Преди няколко дена пак сменихте ръководството. Упрекът е към вас, че това се прави с някаква користна цел. Имате непрекъснати срещи с Библиотекарския институт и с неговите шефове и е в услуга на тази група хора .

Тодор Танев: Понеже съм чист, Ви благодаря за този въпрос. Искам навсякъде да стане ясно, че има хора, които казват „дръжте крадеца“, а те самите са крадци. Аз съм отскоро министър – 9 месеца. За Фонд „Научни изследвания“ друг министър преди мен, преди два мандата, си отиде. Всичко, което е в този фонд, се знае от 15 години и то се трупа. Шест министри се сменят, шест министри не са решили въпросите там. Налага се да се вземат остри мерки, в смисъл да се разреже възелът. Разрязването е болезнено за тези, които са свикнали от едната и от другата страна да си осигуряват средства за тяхната конкретна наука – това, което те правят. Това е факт, той може да бъде доказан. Например проф. Хорозов го знае достатъчно добре, в нашето министерство се знае много добре, но няма, изглежда, смелост това нещо да бъде изкарано на показ.

Водеща: Много корупционни схеми ли са заровени?

Тодор Танев: Много са. Има одитен доклад. Този одитен доклад от няколко дни е публикуван. Обвинението беше, че съм го прикривал. Ние не пускаме одитните доклади,. но всеки е можел да го поиска по Закона за достъп до обществена информация. Биха могли, но не са го направили. Те направо изнесоха този одитен доклад и го разпространиха. Проф. Енчев го изнесе. Така че той отдавна не е тайна. Няма какво да криеш нещо, което не е тайна. Няма да криеш нещо, което си внесъл в съответните органи, в прокуратурата съм ги внесъл.

Водеща: И за връзките ви с Библиотекарския институт. Оттам ли ви дърпат конците?

Тодор Танев: Два пъти съм ходил там. Първият път беше преди много месеци. Трябваше ми бележка за доходи. Имах рецензия от предната година и си взехслужебната бележка. Мога само аз да си я получа. Вторият път беше по един проект, който беше свързан с общината и с много други – университети, БАН и др.

Водеща: Финални изречения, обаче, господин професор.

Тодор Танев: Искам да кажа, че съм ходил много повече пъти при проф. Статев в УНСС, ходил съм много пъти в Консерваторията. Аз ходя навсякъде, където имам работа. А който прави тази инсинуация, да знаете, публиката да знае, Вашите зрители да знаят – тези, които казват, че аз ходя в този университет и имам специални интереси, при това не доказва какви са тези мои интереси с тях и не знае кога и как съм ходил, следователно той е крадецът, който казва „дръжте крадеца“. Нямам намерение да принизявам министерската институция и държавната власт повече с обяснения по този въпрос. Всичко е в службите.

Водеща: Сезирали сте прокуратурата предполагам?

Тодор Танев: Абсолютно. Сезирал съм. Сезирал съм отдавна. И това е единствената истина на този свят.

Водеща: Добре, благодаря Ви, господин професор, за този разговор.

Тодор Танев: И аз Ви благодаря.

bTV, „Лице в лице“, 7 септември 2015 г.

Споделете

GoTop