МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРОГРЕСИВЕН И Е В ИНТЕРЕС НА УЧЕНИЦИТЕ

МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРОГРЕСИВЕН И Е В ИНТЕРЕС НА УЧЕНИЦИТЕ

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев посочи някои от неотложните стъпки, които ръководеният от него екип е предприел, за да се случат реформите, в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия.

„Новият Закон за училищното образование има за цел да облекчи учениците. Слава Богу, че този закон дойде. При почти всички негови точки няма спор между отделните политически партии. Този закон е много прогресивен. Времената се менят и ние трябва да бъдем в крак с времето“, заяви в студиото на предаването министър Танев. Той уточни, че трябва да има нови учебни програми, които да се създадат след приемането на новия закон за училищното образованиеq и след това може да се пишат нови учебници. Сега обаче експертите подготвят 18 образователни стандарта, които са част от този закон. Съдбата на закона обаче зависи от народните представители.

Очаква се още да се подготви Закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование, в който дуалното обучение ще бъде водещо.

„Свикал съм консилиум от 7 министри, с които да обсъдим възможностите за професионално образование. Заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможността да се въведе дуално образование. Това е колежанско образование – за тези, които искат да получат образование над средното. Това е една много гъвкава система с право на кредит“, каза проф. Танев и добави, че днес ще проведе такава среща.

Според министъра задължително е да се въведе предмет гражданско образование от I до XII клас. Идеята за гражданско образование има различни компоненти в себе си. Децата трябва да са наясно каква е разликата между министър-председател и президент, между ляво и дясно в политиката, между адвокат и банков служител.

Проектът за университет, който да е в помощ на възрастните е една идея, която не предвижда харченето на държавни пари, заяви още министър Танев в предаването. „Това не е университет от вида на СУ. Това е място, където може да се извършва преквалификация, психолози да изследват третата възраст, историци да изследват националната памет. Тези от пенсионерите, които пожелаят, биха могли да ползват този университет. Той ще е в помощ на възрастните“, подчерта министърът и добави, че тази идея въобще не му е приоритет в момента.

Най-важното според него сега е приемането на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която преди дни Европейската комисия одобри. За първи път на Министерството на образованието и науката се предоставя възможността да управлява оперативна програма и това изисква да се изгради административен капацитет за нея.

Участието на министър Тодор Танев по БНТ може да видите на линк:

http://bnt.bg/part-of-show/minista-r-tanev-va-vezhda-red-v-obrazovanieto

Споделете

GoTop