МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е МОРАЛНО И НЕОТМЕНИМО ПРАВО

МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е МОРАЛНО И НЕОТМЕНИМО ПРАВО

Национален форум „Участието на България в електронната платформа за учене на възрастни в Европа – EPALE”

„Всички, които ме познават, които са работили с мен, знаят специалното ми отношение към това, което обединява този форум, а именно – ученето през цял живот, професионалното образование. Ако може и двете в едно!“ С тези думи министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри Националния форум „Участието на България в електронната платформа за учене на възрастни в Европа – EPALE”. Събитието събра в зала „Средец“ на „София хотел Балкан“ представители на заинтересовани страни в сектора на учене за възрастни – представители на образователни, обучителни, културни институции, на научните среди, на областни администрации и общини, министерства, агенции, национално представените работодателски и синдикални организации и представители на медиите.

Идеите ми се възприемат, вървят в желаната посока. Същите акценти, насоки имат експертите и специалистите, които организират този форум – „така че се срещнахме на ключовия камък. Всеки помага на другия. Ако бяхме музиканти, щяхме да чуем един много добре спят хор!“, определи сработването на екипа министърът. Той добави: Изключително благородни и заедно с това прагматични са нашите цели. Огромен контингент, нарастващ при това, възрастни хора трябва да имат спокойствие. Правим всичко възможно да осъществим нашите намерения в тези две сфери – моралната и материалната, с необходимите средства, за да може да се изгради архитектониката, да се „скачим“ с други в Европа.“

Участниците във форума бяха приветствани и от представители на Министерството на труда и социалната политика и Българската стопанска камара. Приветствия към присъстващите представители на заинтересованите страни в сектора за учене на възрастни бяха изпратени от Синдиката на българските учители, Областния управител на Бургас и Националната агенция за професионално образование и обучение.

Директорът на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност“ в МТСП г-жа Елка Димитрова, изрази готовността на Министерството на труда и социалната политика да подкрепя и занапред дейностите, свързани със сектора, както и електронната платформа EPALE, нейното използване за учене през целия живот. „Искам да изкажа моето възхищение – толкова много е направено за една година и колко е полезна тази платформа. Може да се обменя информация. Човек може да научи много неща от блоговете, може да участва с коментари с други хора, да научи информация от други държави от Европа. Така можем да бъдем в крак с най-новите и с най-полезните неща.“

Г-н Томчо Томов, представител на Българската стопанска камара, подчерта, че живеем в нова икономическа реалност и който не го осъзнае, му предстои нелеко бъдеще. Знанието, идеите, иновациите са в основата на всичко. В основата на икономиката стои добавената стойност на човешкия потенциал. Трябва да разглеждаме всички поколения като обект на възможността за учене през целия живот. Не работата сама по себе си е важна, а за да бъдеш успешен, да задържиш работата си, да посрещнеш предизвикателствата и промените, ти трябва да осъществяваш непрекъснато актове на учене.

Обстоен преглед на състоянието през последните години на сектора за учене на възрастни в България в презентацията си направи г-жа Валентина Дейкова.

Като национален координатор за учене на възрастни в България, г-жа Дейкова посочи, че благодарение на министър Тодор Танев бе разширено разбирането за обхвата на образователната система, който в предишни периоди е бил стеснен само до училищното образование. Министърът на образованието и науката не само говори за ученето през целия живот, но споделя и предлага решения в тази посока.

По време на форума на специална церемония бяха наградени най-добрите практики, публикувани на EPALE. Наградите връчиха съветниците на министъра на образованието и науката г-н Роберто Джераси и г-н Георги Станков. Първото място и награда таблет спечели ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“ – гр. Русе. Две втори места отличиха ПГ по дървообработване и строителство – гр. Хасково и ПГ „Генерал Владимир Заимов“ – гр. Сопот. Трето място зае ПГ по механоелектротехника „Никола Вапцаров“ – гр. София. Четвърто място бе определено за ПГ по механотехника и електротранспорт – гр. Стара Загора и пето място – за ПГ по селско стопанство – гр. Първомай.

Членове на Националното звено за подкрепа на EPALE представиха основните резултати, постигнати през изтеклата година и възможностите за изграждане на неформални партньорски мрежи.

Споделете

GoTop