МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ПРИСЪСТВА НА ПРИЕМАНЕТО НА АПАРАТУРАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦИКЛОТРОНЕН ЦЕНТЪР В ИНСТИТУТА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА НА БАН

МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ПРИСЪСТВА НА ПРИЕМАНЕТО НА АПАРАТУРАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦИКЛОТРОНЕН ЦЕНТЪР В ИНСТИТУТА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА НА БАН

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев присъства на приемането на апаратурата за изграждането на националния циклотронен център на територията на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. Това ще бъде най-големият ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров. Изграждането на тази установка дава възможност на ИЯИЯЕ да подготвя и развива научни кадри за ядрената енергетика и ядрените изследвания, което беше силно затруднено след закриването на единствения в България изследователски ядрен реактор преди 25 години. Голямо приложение продуктите на циклотрона ще имат в здравеопазването. Произвежданите от циклотрона радиофармацевтици широко се използват от ПЕТ скенерите при ранната диагностика на онкозаболявания. В момента тези изотопи са предимно внос от Унгария и Австрия. Освен донорството на Американския департамент по енергетика от 3 милиона долара, и АЕЦ „Козлодуй“ – 2 милиона долара, Министерството на образованието и науката финансира проекта с 1 милион лева.

Докторанти, млади учени, медици ще имат възможност да работят в областта на няколко специалности като радиофизика, радиофармация и диагностика на онкологичните заболявания, каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при приемането на апаратурата на Циклотрон TR24 в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Лично по мое указание, заяви професор Танев, въпреки напрегнатия и недостатъчен бюджет на МОН, беше намерена възможност и предоставихме 1 милион лева от бюджета на Министерството на образованието и науката за най-големия на Балканския полуостров циклотрон, който, освен научните изследвания и развитието на науката и научните кадри, ще се използва за целите на здравеопазването. Можем да се наречем пионери – първопроходци и както ние се включихме в проекта така и други ведомства и институции ще ни последват. Вярвам, че Министерството на здравеопазването и други, които са заинтересовани, ще се присъединят, добави министърът. Министър Танев акцентира особено на моралния аспект на придобивката – онкоболните много по-бързо ще могат да бъдат изследвани и заедно с това ще се съкратят многократно финансовите средства, които държавата отделя за внос на тези консумативи.

Церемонията по приемането на апаратурата бе открита от директора на Института доц. д-р Димитър Тонев. За значимостта на придобивката говориха още г-жа Десислава Атанасова, заместник-председател на Комисията по правни въпроси в 43. Народно събрание и бивш министър на здравеопазването, Н. Пр. Крис Карбер, изпълняващ длъжността заместник-посланик на САЩ, г-н Димитър Ангелов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, доц. д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките, г-н Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването и г-н Томислав Занев, управител на „Циклотрон инженеринг“.

Споделете

GoTop