МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПЕТИЯ ГЛОБАЛЕН ФОРУМ ЗА БОРБА С АНТИСЕМИТИЗМА

МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПЕТИЯ ГЛОБАЛЕН ФОРУМ ЗА БОРБА С АНТИСЕМИТИЗМА

От 11 до 15 май 2015 г. министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев бе на посещение в Държавата Израел за участие в Петия глобален форум за борба с антисемитизма, който се проведе гр. Ерусалим. Пред участниците министърът изнесе лекция, свързана с акцентите на форума.

В рамките на визитата си министър Танев осъществи редица важни срещи. При посещение в Кнесета на Израел на 13 май 2015 г. министър Танев се срещна със своя колега г-н Шай Пирон, министър на образованието от 33-то правителство на Държавата Израел. Бяха разменени становища и идеи по провеждането на реформи в образователните системи на двете държави.

Още в началото на гостуването си министър Танев се срещна с г-жа Микал Коен, главен секретар на Министерството на образованието на Държавата Израел, както и с други представители на ведомството. Министър Танев запозна колегите си с акцентите на реформата в образованието у нас, които са насочени към развитие на професионално обучение и внедряване на информационни и комуникационни технологии в българското образование.

При посещението на Мемориала за възпоминание на Холокста „Яд Вашем“ министър Танев се срещна с д-р Иял Каминка, ръководител на международното училище за възпоминание на Холокоста към „Яд Вашем“. Бе подчертана необходимостта от подкрепа на присъединяването на Република България към Международния алианс за възпоменаване на Холокоста – междудържавна организация, стимулираща международното сътрудничество за образование, възпоменаване и изследвания, свързани с Холокоста. От 2012 г. България е със статут на наблюдател в тази организация.

Проф. Танев посети Еврейския университет в гр. Ерусалим, където бе приет от ректора проф. Ашер Коен, като в центъра на разговорите бяха възможности за засилване на сътрудничеството с техни български колеги и за създаване на нова бакалавърска програма по „Хебраистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бе осъществена среща и с г-н Роберт Сингер, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, като министърът говори за идеен проект в рамките на компетентностите на Министерството на образованието и науката, насочен към синхронизиране на европейските учебници по темата за Холокоста.

Споделете

GoTop