МИНИСТЪР ЦОКОВ: БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С НАЙ-ДОБРИТЕ

МИНИСТЪР ЦОКОВ: БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С НАЙ-ДОБРИТЕ

Българските ученици се състезават с най-добрите в света и често завоюват победи. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на наградите „Отличниците на България“ на вестник „24 часа“.

„Работим за това нашата образователна система да се промени така че всички български ученици и учители да бъдат креативни, да могат да работят проектно базирано, да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност и да се развиват, като иновативни и търсещи хора“, каза министър Цоков. По думите му, за да си успешен във времето на информационните технологии са необходими знания и най-вече изградени умения за XXI век. „Днешните отличници са бъдещите инфлуенсъри – тези, на които всички ще искат да подражават и да следват. Те ще станат успешни създатели на компании, дизайнери, художници, учени, изследователи и най-вече добри хора“, каза министър Цоков.

Той връчи награди на ученичките Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова, които тази година спечелиха първото национално състезание на МОН „Млади таланти в интериорния дизайн“ с изработена от тях жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения. „Тези прекрасни момичета показват защо да си отличник е готино. Защото те са екипни играчи – иновативни, креативни, целенасочени в своята дейност“, изтъкна министър Цоков.

Той награди и близнаците Никола и Марина Кацарски, които са в топ 10 на даровитите деца на света. Изработено от Никола пано лети в Космоса, а Марина печели престижни конкурси по фотография.

Отличена от министъра беше и Мария Костова, която тази година получи пълни 100 точки на матурата по български език и литература. Наградата от нейно име прие майка ѝ Мая Костова. „Лесно е да се възпитава отличник, но нашата цел не е било да възпитаваме отличника, а да възпитаме едно щастливо и здраво дете“, каза тя.

Наградени бяха общо 23-ма отличници на България. Сред тях е 12-класникът от Варненската търговска гимназия Кирил Тодоров, който миналата учебна година участва успешно в проекта на МОН „Ученически практики -2“, а през тази вече работи като програмист и отговаря за кибер сигурността в голяма банка.

Отличен беше и Калоян Гешев, който за втора поредна година е световен шампион по скоростно смятане на ум.

Сред отличниците на България се нареди и Виктор Лилов, който през тази година спечели златен медал на международната олимпиада по химия и сребърен по биология. Виктор прие награда и от името на Баян Гечев – златен медалист по астрономия и астрофизика, който нямаше възможност да присъства лично.

Задочно бяха наградени и отличници, които се включиха с видео обръщения – Теодор Малчев, Даниел Димитров и Ангел Христов. Теодор е носител на сребърен медал от международната олимпиада по лингвистика, а в момента учи в „Харвард“. Даниел е златен медалист – абсолютен шампион от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 г. Ангел спечели това лято бронзов медал на международната олимпиада по математика в Япония. С видеообръщение се включи и Веселин Маркович-носител на много медали по математика и информатика, който в момента е на поредно състезание в Словения.

Отличия заслужиха и двама от перспективните млади учени в България – Явор Христов и Преслав Георгиев, носители на сребърни медали от Международната олимпиада по химия. Отличен беше и най-малкият член на “Менса” – България Иво Кирков.

Сред лауреатите е Самуил Николов, който е приет да учи “Космически операции” в университета “Ембри-Ридъл” във Флорида. Наградата заслужи и десетокласничката Гергана Стоицева, която е успяла да докаже как астронавти могат да отглеждат храна по време на мисии в Космоса.

Сред останалите отличени са Мария Дренчева -най-добрата математичка в Европа за тази година, 10-годишният Сава Троански, носител на много медали по математика от български и международни състезания и Йоана Младенова, изкарала по 100 точки на двата изпита на националното външно оценяване след седми клас. Награден беше и шестокласникът Марин Ботев, който участва и в създаването на филм, показващ какво е да обичаш професията си.

Споделете

GoTop